Skip to content

Document Header

Палестинска кухиња у “Истри”

Палестинска кухиња у “Истри” published on

У пуном сјају новог Школског ресторана „Истра“ вече 4. августа обележила је ароматична палестинска кухиња у организацији Угоститељско туристичке школе и партнерске школе из Рамале.Palestinsko vece

Домаћини у гостима, Палестинци из Рамале дали су све од себе да Врњчани осете чудесан укус палестинских јела, а није изостала ни палестинска музика, док је млада наставница Маис Сајид била одевена у националну ношњу, црној хаљини са богатим златним везом.

– Ово је необично и несвакидашње вече. Ми смо овде домаћини, али прави домаћини су пријатељи наше школе из Рамале. Ученици, наставници и директор су гости наше школе. Обавили су код нас један део практичне наставе, били су у прилици и да се упознају са Врњачком Бањом и околином. Они су изразили жељу да за тридесет пријатеља наше школе приреде вечеру и демонстрирају нам арапску кухињу, рекла је Јелена Чеперковић, директорка УТШ, поздрављајући госте и „домаћине“.Palestinsko vece 1

– Почаствовани смо што имамо партнерску сарадњу са УТШ већ три године. Сигуран сам да имате моћну и снажну директорку . Када је била у Рамали, рекла је да морамо да дођемо у Бању на лето и то се и остварило. Партнерство је дивно искуство за нас и студенте. Наши ученици су овде већ десет дана и учествовали у раду у кабинету куварства али и у културним активностима. Пожелели су да продуже боравак. Захвалио бих се Србији и Врњачкој Бањи на гостопримству, рекао је Ђовани Анбар, директор Евангелистичке епископске технолошке школе и центра за стручно оспособљавање у Рамали.

Јелена Чеперковић уручила је свом колеги и његовим сарадницима захвалнице у знак пријатељства и партнерства, док је професорка Биљана Кљајић ученицима који су провели пет дана у практичној настави уручила сертификате.

Ибрахим Уахаб, шеф кухиње и професор куварства стрпљиво је гостима објашњавао састојке укусних јела. На менију су се нашле дивне салате: табули (першун, парадајз, лимун, бургур, маслиново уље), мутабал (гриловани плави патлиџан, тахини, јогурт, бели лук), фатуш (препечени хлеб, плави патлиџан, тахини, бадем); махаши је јело слично нашој сармици у виновом листу и пуњеним паприкама и парадајзу; маклубе је јело од пиринча, шаргарепе, парадајза, плавог патлиџана, а фрике укусно јело од грашка, шаргарепе и пшеничног зрна са пилетином. Ову укусну храну заокружују магични „тајни“ миксеви зачина. Дезерт је била савршена баклава од пистаћа.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial