Skip to content

Document Header

ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ – СВЕТАЦ КОГ СМО ПОЗНАВАЛИ

ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ – СВЕТАЦ КОГ СМО ПОЗНАВАЛИ published on

Почетком јуна месеца, тачније петог јуна, гост врњачке Библиотеке је био новинар и књижевник из Новог Сада, Ђорђе Рендељ. Том приликом је представио своју књигу о патријарху Павлу „Светац ког смо познавали“.

За ово књижевно вече је владало велико интересовање и салон Библиотеке је био испуњен добрих пола сата пре почетка трибине.

Рендељ је почео своје казивање речима да је велика срећа и божији дар да смо имали прилике да будемо савременици такве духовоне громаде каква је био патријарх Павле. Присетио се да је на идеју о писању књиге дошао крајем осамдесетих, када су се догодиле политичке промене и када је као новинар новосадског „Дневника“ боравио на Косову. Тамо се лично уверио у сву тежину ситуације у овој покрајини. Одлучио је да о томе напише књигу. Тако је упознао тадашњег епископа рашко-призренског Павла.  Рођен као Ђорђе Стојчевић 1914. године замонашио се након Другог светског рата, а од 1957. године је био епископ рашко-призренски. На своје инсистирање је изабрао службу на Косову и Метохији. За поглавара Српске православне цркве је изабран 1990. године. Кроз своја присећања Рендељ је покушао да дочара како је патријарх стекао велики углед који је уживао у народу и код обичног света. Посвећено је живео аскетским животом и личним примером је утицао на друге свакодневно. Урадио је пуно на консолидовању стања у Српској православној цркви у емиграцији, нарочито у Америци. Рендељ је нарочито напоменуо да је величина патријархова у томе што је на челу српске цркве био у тешким и кризним временима деведесетих година и да је велика срећа у свеукупној несрећи која је захватила српски народ  тада у томе што се на челу цркве налазио неко попут Павла.

На крају свог присећања о патријарху Рендељ је рекао да је књигу лако написао и да то говори само по себи довољно. Истакао је да за књигом и даље влада велико интересовање и да је то не због њега као аутора, већ велике личности патријархове  којом се она бави. Књига је преведена и на енглески језик.

М.С.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial