Skip to content

Document Header

ПЛЕСОМ НА ПУТУ ОКО СВЕТА

ПЛЕСОМ НА ПУТУ ОКО СВЕТА published on

ПЛЕСНА СЕКЦИЈА „ИЗВОР“ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Грујицу Ивановића из Крушевца лепе успомене вежу за Врњачку Бању и то је био основни мотив да плесну школу отвори управо у Бањи, пре две године. Часови плеса одржавају се у Играоници „Петар Пан“, власнице Наде Николић, иза Поште. За тили час, група плесача нађе се у Шпанији, Бразилу, Куби, на Хаитима, у Аргентини, Аустрији, Енглеској, Грчкој… Практично, плесачи су светски путници док играју пасо добле, баћата танго, бечки и енглески валцер, салсу, самбу, ча ча ча, румбу…

Да плешу са пуно ентузијазма и љубави, уверили смо се тако што смо присуствовали једном од часова плеса. Стиче се утисак да свако од плесача има неки свој посебан разлог за часове плеса, али све њих спаја љубав према плесном кораку у ритму музике и специјална инспирација коју добијају кроз комуникацију са инструктором Грујицом који просто зрачи позитивном енергијом.

– Плесна секција „Извор“ из Крушевца постоји већ три године. Желео сам да се упознам са Врњчанима, да плешемо, да они виде колико је то лепо, да се мало психофизички растерете. Радим и са децом која се кроз плес социјализују, друже. Ради се о предшколском узрасту, од три до седам година, и веома сам задовољан што они одлично прихватају часове плеса.

Наша плесна група одраслих наступала је на прошлогодишњем Врњачком карневалу, а гостовали су и у Вршцу и Шапцу. Такође смо имали хуманитарни наступ за малу Ему, а били смо у прилици и да овде у Бањи са Кипранима играмо сиртаки.

Ја плешем срцем и енергију преносим на своје ученике, сазнајемо од Грујице Ивановића који је у Новом Саду завршио факултет за плесача, Факултет за туризам и спорт.

– Ја сам као млада дуго година била у фолклору, али кад сам први пут отишла на тренинг просто сам се заљубила у латиноамеричке плесове. Кад се затворе врата сале и кад се зачује музика, почиње чаролија. Оставе се проблеми напољу и осетиш слободу да све своје емоције, снове искажеш у покрету који направиш. Заборавиш на године и летиш док те музика носи.

Наш тренер, драги Груја, са толико љубави и стрпљења, научио нас је многим плесовима. Са првим кораком закорачиш у тај свет и више не стајеш, све постаје плес и на даље крећеш да плешеш кроз живот. Драгоцене тренутке проживљавамо на часовима плеса. А Грујче је један драгуљ јер је донео плес у наше животе и неизмерно нас је усрећио, рекла нам је Мома Вукојевић.

– Хвала Груји што је дошао у Бању и пружио нам прилику да део нашег слободног времена квалитетно проведемо. Сви ми плешемо са великим задовољством. Ово је заиста требало Бањи јер свакоме је у данашње време потребан издувни вентил, али и позитивна енергија, а плес је савршен за то, каже Душица Трифуновић.

Татјана Влада Митић плеше око годину и по дана. Према њеним речима, плес није само дружење, већ има и терапеутску сврху.

– Овде одмарам срце и душу, заборављамо на све проблеме, овде смо сви срећни, не скрива усхићење Татјана.

Александра Бошковић се придружила плесној групи пре око годину и по дана и она сматра да су часови плеса на које редовно иде управо најквалитетнија промена у животу и изузетно квалитетно утрошено време.

– Научила сам доста тога. Плес ми помаже да се опустим, да позитивније размишљам. Јако ми прија дружење са групом, чини се као да се знамо сто година, а посебно са Грујом који заиста има дар да пренесе играчко знање и умеће, каже Александра и додаје да су на плес кренули као тотални аутсајдери, а да је Груја из њих извукао готово немогуће.

– Целог живота волим музику и плес, а први пут сам са својих 47 ушла у неку плесну групу и кренула са колико-толико озбиљним бављењем плеса који ме је у не баш сјајном периоду мог живота препородио психички и физички и уз помоћ дивних другара из групе помогао да останем смирена, са осмехом на лицу, рекла нам је Гордана Дедић.

Током посете часу плеса наметнула нам се и чињеница да су чланови из Врњачке Бање искључиво припаднице лепшег пола тако да упућујемо апел Врњчанима да се прикључе групи уз гаранцију да се неће покајати.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial