Skip to content

Document Header

ПОМОЋ РОМИМА У ГРАЧАЦУ

ПОМОЋ РОМИМА У ГРАЧАЦУ published on

Право на храну, на достојанствену исхрану и приступ довољној количини одговарајуће хране представља једно од најосновнијих људских права.

И поред тога што се у свету производе довољне количине хране за сваког становника планете, шпекулативне радње доводе до тога да добар део популације, а процене иду до броја од милијарду људи, што чини шестину становништва,  гладује. Вођени максимом „Мисли глобално, ради локално“ уз непроцењиву помоћ домаће организације Банка хране и пријатеља из Трстеника, врњачка Канцеларија за ромска питања је 16. августа ове године у Грачацу организовала акцију  поделе помоћи у храни. Посебно је битно истаћи да је ову  помоћ становништву Грачаца донирала Општина Трстеник у сарадњи са Ромским културним центром, показујући тако да се кроз сарадњу више институција и локалних самоуправа могу остварити позитивни резултати.

Захваљујући већнику за трговину, туризам и националне мањине Општине Трстеник Ненаду Радовићу, РКЦ-у Трстеника на челу са Југославом – Југом Васићем, трстеничком координатору за ромска питања Дејану Савићу и врњачком координатору за ромска питања Дејану Павловићу сваки од  преко 250 становника ромског насеља Грачац добио је мини пакет у коме су се налазили по два чоколадна млека и по две „Карнексове“ паштете. Ради се о вишку помоћи у храни за коју су аплицирали трстенички представници за ромску националну мањину и која је после дељења трстеничким Ромима уступљена Ромима у Грачацу. У петак је подељено 32 пакета чоколадног млека и преко 600 паштета. Након што су сви добили следовање остатак паштета је подељен најугроженијим породицама, а остатак чоколадног млека деци која су се ту затекла.

– Оваква добра пракса и сарадња две суседне општине представља  одличан пример како се у будућности може радити на решавању неких од проблема најугроженијих делова становништва – изјавио је том приликом Дејан Павловић, координатор за ромска питања Општине Врњачка Бања. Хвала Општини Трстеник, Ромском културном центру и свима који су учествовали у овоме уз наду да ћемо наставити сарадњу и једни другима бити од помоћи, јер заједно можемо постати део решења, а не део проблема.

Предраг Николовски

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial