Skip to content

Document Header

ПОТОМЦИ ЖРТАВА ЦРНЕ ВЕЛИКЕ СРЕДЕ 1943. ИЗ НОВОГ СЕЛА И ОВЕ ГОДИНЕ У ЈАЈИНЦИМА

ПОТОМЦИ ЖРТАВА ЦРНЕ ВЕЛИКЕ СРЕДЕ 1943. ИЗ НОВОГ СЕЛА И ОВЕ ГОДИНЕ У ЈАЈИНЦИМА published on

Бол, туга и јауци који су 1943. године у црно завили Новоселце страдале од нацистичких снага и ове године су у другој недељи после Васкрса, у недељи  Мајки мироносица, „повели“ тридесетак потомака од преко 100 жртава на својеврсно поклоничко путовање, пут Храма Кирила и Методија и Спомен парка у Јајинцима да присуствују традиционалном помену – парастосу стрељанима на стратишту у Јајинцима.

Новоселци су и овога пута били најбројнији од свих потомака преко 100.000 жртава логора Бањица и стратишта Јајинци. Традицију сећања и поштовања жртава негује УГ „Новоселац“, а најстарији јајиначки ходочасник Загорка Јанковић, потомак Вучића Милошевића, једне од преко 250 сирочади осталих након свирепе немачке егзекуције над недужним, најјачим и најбољим Новоселцима, била је на челу.

У Храму је одржана Литургија новоселског свештеника Јована Стојиљковића уз читање имена свих страдалих. Мимоходом  од Храма до хумки на комплексу, код Споменика, проливане су сузе и вино и обновљена сећања на најмилије. За госте из Београда и шире приређен је ручак а у наставку путовања Новоселци су посетили Дворски комплекс на Опленцу.

Жарко Марковић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial