Skip to content

Document Header

Позоришна представа “Жанка” у Хотелу “Цептер”

Позоришна представа “Жанка” у Хотелу “Цептер” published on

Камерна представа у режији Милице Краљ, рађена по драми Миодрага Илића „Жанка“, са Јелицом Сретеновић у главној улози, одиграна је 23. јануара на сцени Конгресног центра Хотела „Цептер“.Zanka e

 Врњачка публика топло је примила представу која одаје почаст Жанки Стокић (1887-1947) која је цело своје биће посветила хуманој мисији театра. Осим Јелице Сретеновић у представи играју Милан Цаци Михаиловић (Симеон Тошић, Бранислав Нушић, путујући глумац) и Петар Михаиловић (иследник, Александар Гавриловић, Морис Пијаде).

У кошмару предсмртне ноћи велика глумица Жанка Стокић евоцира свој мукотрпан и славан уметнички и драматичан лични живот. Троје глумаца, од којих двојица тумаче више ликова, осветљавају целу једну трауматичну историјску епоху, да би у средишту било питање моралне кривице уметника, с обзиром да свака власт хоће да их употреби за своје циљеве. Дело је хуморног, али и потресног, трагичног тока радње. Жанка је после Другог светског рата завршила у затвору. Била је осуђена на осам година губитка националне части, на осам година неучествовања у јавном животу, као и на друштвенокористан рад да чисти улице, због чињенице да је играла на сцени за време окупације. После две године казна је смањена са образложењем да је глумица безопасна за друштво. Уследила је понуда Бојана Ступице за ангажман у Југословенском драмском позоришту, међутим, Жанка је преминула након пар дана. Представа приказује најзначајније сегменте њеног живота  – од највећих радости до највећих разочарања и патњи, заокружена последњим тренуцима њеног живота.

Публика је великим аплаузом поздравила извођаче, под утиском ни мало једноставног одговора на вечито питање: смеју ли уметници да забављају народ у тешким временима, имају ли уопште право на игру, на свој позив, ганути тешком судбином и казном коју је Жанка поднела у име свих својих колега.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial