Skip to content

Document Header

Представљање опуса Животија Арсића

Представљање опуса Животија Арсића published on

У Народној библиотеци „Др Душан Радић“ 28. новембра  организовано  је вече посвећено књижевном делу Животија Арсића (рођен 1947. године), професора социологије у пензији. Највише познат Врњчанима по свом педагошком раду у средњој Туристичкој школи у Врњачкој Бањи, а још  више преко својих текстова у „Врњачким новинама“, са Арсићевом биографијом  присутне  је упознала  уредница „Врњачких новина“  Мила Васојевић.животије арсић

Акценат њеног обраћања  био је на Арсићевом педагошком раду и путу који је укључивао службовање у многим школама широм некадашње земље.  Говорила је и о сарадњи са Арсићем која траје већ пола деценије,  и изразила жељу да његови текстови и даље излазе у нашим новинама.

 Арсић је рекао да су до сада објављени текстови, тек трећина онога што је написао. Појаснио је да је његов циљ да прикаже проблем, да га разјасни и да понуди решење или поуку читаоцу. Данашње време по њему доноси многе проблеме и девијације, тако да  он жели да се ухвати у коштац са њима и да изнесе свој став. Мада базично професор социологије, Арсић би да се бави разним темама и дилемама  које превазилазе оквире социологије, и да исправи многобројне “криве Дрине”.

 Учешће на овој трибини узела  је и Мирјана Ђурашевић, радник Библиотеке, која се присетила  лекторисања једне од Арсићевих књига, као и то да се са аутором није сложила око његовог виђења данашњег стања жена у нашем друштву. Арсић по правилу решење за проблеме којима би да се бави, налази у прошлости, а што је она даља, то му се чини да је решење ефикасније. Остатак вечери је у потпуности припао Арсићу који је део времена утрошио на неколико анегдота везаних за његово бављење просветним радом и јавног изношења својих ставова.

Занимљиво је приметити да неко ко је својевремено предавао марксизам и социјално самоуправљање, решење за многе проблеме види у периоду много пре него што су социјализам и комунизам биле доминантне идеологије на овим просторима. У другој половини вечери Арсић је представио свих својих шест објављених књига, покушавши да укратко појасни задржај и разлоге за писање сваке од њих.

С.М.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial