Skip to content

Document Header

Представљање пројекта Библиофонотека

Представљање пројекта Библиофонотека published on

У просторијама Народне библиотеке „Др Душан Радић“ у Врњачкој Бањи у уторак, 23. јануара, одржана је промоција пројекта „Библиофонотека“. Иза овог пројекта стоји Зоран Рајић, бард врњачког новинарства и један од легендараних гласова радио Врњачке Бање, из њеног најславнијег периода.rajic

Присутнима је говорио сам аутор пројекта „Библиофонотека“, уводну реч је дао директор Библиотеке Дејан Лучић, док је модератор био Мирослав Сташић. Лучић се осврнуо на импресивну биографију Зорана Рајића која није укључивала само бављење новинарством, већ и једнако успешно деловање на више различитих поља и делатности.

Највећи део вечери је прошао у надахнутом обраћању Рајића присутним у Салону врњачке Библиотеке, који су са своје стране искористили позив модератора да вече буде интерактивно и непосредно и узели директно учешће кроз питања и присећања. Тако је дугогодишњи пријатељ и сарадник Зорана Рајића, Жарко Марковић, председник удружења „Новоселац“ након што је евоцирао пар заједничких успомена поклонио Рајићу монографију о Новом Селу у знак захвалности за дугогодишњу успешну сарадњу.

Пројекат „Библиофонотека“ иза себе има до сада десетак „емисија“, како их Рајић назива, и оне се могу чути и видети на you tube каналу Народне Библиотеке „Др Душан Радић“. Реч је о дигитализованим и звучно освеженим интервјуима које је Рајић радио током своје богате новинарске каријере у периоду од 1984. до 2011. године. Поменуте интервјуе је радио са нашим најеминентнијим уметницима, културним радницима, археолозима, архитектама, музичарима, спортистима, што им даје посебну тежину.

У плану је да буде око сто и педесет издања „Библиофонотеке“ и да се појаве четири годишњака који би и у писаном облику представили казивања Рајићевих саговорника. Посебна драгоценост пројекта „Библиофонотека“ је чињеница да је код доброг дела заступљених уметника и стваралаца данас тешко пронаћи сачуване разговоре са њима.

 

М.С.

Фото: Марина Ђорђевић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial