Skip to content

Document Header

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ ОДРЖИВОГ ПОВРАТКА НА КОСОВО

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ ОДРЖИВОГ ПОВРАТКА НА КОСОВО published on

Организација „Арбајтер Самаритер Бунд“ (АСБ), град Крушевац и Центар за равномерни регионални развој (ЦенТрир) из Београда  отпочели су у јулу 2018. године реализацију пројекта „Подршка одрживом повратку интерно расељених лица на Косово“. Јавна презентација за поделу средстава интерно расељеним лицима и повратницима, у Врњачкој Бањи, одржана је 20. септембра 2019. у скупштинској сали Општине Врњачка Бања.

У оквиру пројекта, у току је јавни позив до 15. октобра, намењен интерно расељеним лицима која су заинтересована за повратак на Косово са територије

градова и општина: Крушевац, Крагујевац, Краљево, Чачак, Рашка, Аранђеловац, Трстеник, Врњачка Бања, Врање и Бујановац, а која могу да конкуришу за опрему, машине и алате у вредности од 2.500 евра као и за обуку за покретање посла.

У оквиру јавног позива, „АСБ“ организује презентације у поменутим општинама и градовима, где могу присуствовати интерно расељена лица која су заинтересована за ову тему, где ће добити све потребне информације, одговоре на питања и упутства за пријаву.

На презентацији пројекта, присутнима се обратила Ванеса Белкић, извршна директорка „ЦенТрир“-а, који заједно са „АСБ“-ом имплеметирају пројекат на овој територији.

Кроз позив ће бити обезбеђена опрема за 54 породице и обука за покретање посла за 90 породица. Опрема и програми обука ће интерно расељеним лицима побољшати могућности за запошљавање и стварање прихода, како би се допринело одрживости њиховог повратка.

Циљеви пројекта се односе на унапређење запошљивости младих интерно расељених лица који су у процесу повратка на Косово у сектору информационо-комуникационих технологија (ИКТ сектор), с једне стране, као и на активно укључивање повратника у расположиве државне и донаторске програме самозапошљавања и развоја предузетништва, с друге стране.

Пројекат ће директно подржати економско оснаживање најмање 110 интерно расељених лица (90 интерно расељених лица из опште популације и 20 младих интерно расељених лица) који су у процесу повратка на Косово, док ће додатних 30 повратничких породица захваљујући овом пројекту добити помоћ у виду расподеле пакета помоћи за повратак и организацију транспорта.

Главне активности у оквиру пројекта су спровођење кампање о могућностима за економско оснаживање интерно расељених лица у процесу одрживог повратка на Косово и спровођење програма подршке запошљавању младих интерно расељених лица у сектору информационо комуникационих технологија (ИКТ сектор) и имплементација програма професионалне подршке интерно расељеним лицима за учешће у доступним програмима за самозапошљавање и развој предузетништва.

– До сада смо реализовали Јавни позив где смо изабрали 24 млада интерно расељена лица којима смо платили курсеве за програмирање, за рад у ИТ сектору. Ти полазници су завршили курсеве, тренутно се налазе на пракси у неколико фирми у којима стичу практична знања за обављање тих послова. Са друге стране, делимо пакете покућства за све оне који се сада враћају на Косово и управо су колеге из немачке организације „АСБ“ која је носилац овог пројекта, биле на Косову, где су практично вратили три породице. Данас у Врњачкој Бањи представљамо нови наш Јавни позив који подразумева доделу малих донација у виду опреме, алата и машина за почињање посла и обуке за покретање пословања, изјавила је извршна директорка „ЦенТрир“-а Ванеса Белкић.

С.Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial