Skip to content

Document Header

ПРЕКО 130.000 ПОСЕТИЛАЦА НА ВРЊАЧКОМ КАРНЕВАЛУ

ПРЕКО 130.000 ПОСЕТИЛАЦА НА ВРЊАЧКОМ КАРНЕВАЛУ published on

ЦЕРЕМОНИЈА НА ТРГУ КОД ВРАПЦА

Из године у годину Међународни Врњачки Карневал бива све популарнији и  посећенији са великим бројем учесника из земље и иностранства. Врњачка Бања је током Карневала место које понудом и дешавањима привлачи велики број туриста, а уз Гучу и Егзит, многи Врњачки карневал  сврставају у највеће туристичке манифестације у  земљи. Процењује се да је Врњачки карневал, ове године, за осам дана пратило око 130. 000 посетилаца што је одличан резултат имајући у виду да му временске прилике нису биле наклоњене.

Симболичном предајом кључева града од стране председника  општине Бобана  Ђуровића, на платоу  код Врапца, 7. јула  отворен је  15. Врњачки  карневал.

– Добра посећеност првог дана обећава да ће за седам дана колико Карневал траје Врњачком Бањом  проћи око 300.000 посетилаца. Ове године Карневал  је доста садржајнији, и очекујемо да Бања буде сваког дана пуна гостију. Отварање нових хотела је много допринело да на Карневал ове године дође много више страних група и посетилаца, рекао је председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић.

Дечија карневалска поворка је одржана 10. јула, док је главна међународна поворка на којој се очекује преко 2.000 учесника који су дошли из разних градова Србије, са Кубе, из Малезије, са Арубе, из Италије, Словеније, Македоније, Румуније и  Бугарске,  на програму у суботу 14. јула.

– Врњачки карневал сада заузима значајно место у календару светских карневалских дешавања и уз Гучу, Егзит и Лавфест, највећа је туристичка манифестација у Србији. На Карневалу је било више од 70 различитих дешавања на три различите бине. Одржани су концерти Лепе Брене, Марије Шерифовић, Дејана Петровића и Биг бенда, Иване Селаков, групе „Валентино“ и многих других – рекао је Иван  Трифуновић директор ТО Врњачка Бања и додао да су међу  извођачима и ватрене Бразилке из Рио де Жанеира које сваке године својим наступом направе праву карневалску атмосферу.

Одмах након  свечаног отварања,  програм је почео  концертом Ђурађа Ђуричића на Тргу код Библиотеке док је на платоу код Врапца одржан карневалски плесни спектакл. Наступиле су плесне групе из Перуа, Мексика, Турске, Чешке и других држава. Након тога одржан је концерт „Врњачка Рок вртешка“ и концерт групе „Валентино“.

ДЕЧИЈА КАРНЕВАЛСКА ПОВОРКА

Четврте вечери карневала, продефиловала је дечија поворка, од платоа код „Врапца“ до Трга културе. Учествовало је 18 група, а колону су предводиле мале врњачке мажореткиње. Полазници играонице „Лане“, извели су бајку „Снежана и седам патуљака“, а Предшколска установа „Радост“ имала је три своје групе у дечијој карневалској поворци. Карневалска група Плесног студија „Черењески“ стигла је из Баљевца на Ибру, а из Краљева две групе Плесног клуба „Калипсо“. Две групе Плесног клуба „Фелићита“, такође су биле учесници дечије карневалске поворке, као и Плесни клуб „МНС“ из Врњачке Бање и чланови КУД „Абрашевић“. Програм четврте вечери 15. карневала у Врњачкој Бањи је завршен мини концертом малог Љубе Станковића, победника „Пинкових звездица“.

У ПОВОРЦИ ОКО 2.000 УЧЕСНИКА

Велика међународна поворка и око две хиљаде учесника из Бразила, Кубе, Индонезије, Србије и земаља из окружења, обележили су 15. карневал у Врњачкој Бањи, 13. јула, кроз централно шеталиште. Велики број Врњчана и гостију и ове године се окупљао око две бине, код „Врапца“ и на Тргу културе, да пропрати сва дешавања предвиђена програмом. Учествовало је 27 карневалских група, пре свих Бразилке, а између осталих мажореткиње из Беле Цркве, „Ритмо нуево“ из Врњачке Бање, Инекс циркус театар из Београда, групе из Македоније и Словеније и дувачки оркестар из Хрватске.

Представници Федерације европских  карневалских градова, ТО Врњачка Бања и председник општине Бобан Ђуровић, испратили су централну карневалску поворку те кишовите суботње вечери али је остао импресивни утисак  да су  у Врњачку Бању пристигли посетиоци из целог света. Као и сваке године, Карневал је завршен великим ватрометом и заказаним сусретом следеће године.

ПРИЈЕМ У ХОТЕЛУ „ФОНТАНА“

Представници 27 карневалских група из Европе, Србије и региона, Бразила, Кубе, Индонезије били гости на пријему, у Хотелу „Фонтана“, који сваке године за учеснике карневала организују Туристичка организација и Општина Врњачка Бања.

Европски карневалски градови су сваке године бројнији, рекао је директор Врњачког карневала Небојша Богићевић и додао да 15 година расте Врњачки карневал као и други у окружењу. Врњачки карневал је протеклих 15 година изградио изузетан садржај са пратећим програмима и зато је од Федерације карневалских градова Европе добио плакету и златну медаље за 2019. годину.

ДЕЈАН ПЕТРОВИЋ И  БИГ БЕНД

Четврте вечери карневала свој наступ имали су Дејан Петровић и његов  Биг бенд на бини врњачког Трга културе. Песме попут „Стани, стани Ибар водо“ у извођењу Дејана Петровића са примесама регеа, џеза и попа, одушевиле су врњачку публику, иако су временске прилике „покушавале“ да покваре атмосферу. Дејан Петровић је продуцент и композитор али пре свега трубач. Карактерише га спајање различитог, традиционалне и модерне музике. У његовом оркестру нису само дувачки инструменти и зато су бројне утицајне личности музичке и филмске сцене одабрале овај оркестар за своје сарадњу. Међу њима је Емир Кустурица један од најзначајнијих, са којим оркестар Дејана Петровића сарађује већ 7 година. Радили су музику за велики број Кустуричиних филмова, а ни један Кустендорф фестивал није прошао без Дејана и његовог оркестра.

ЛИКОВНЕ РАДИОНИЦЕ У ПАРКУ

Центар за децу и омладину је у оквиру пратећег програма Врњачког каревала одржао шест тематских ликовних радионица за децу узраста од 3 – 10 година.

Теме су биле следеће: „Мој омиљени херој“, „Подводни  свет“, „Моја карневалска маска“,  „Врњачка Бања има…“, „Другарство је царство“ и слободна тема. Као и сваке године, и ове радионице су одржане на Дечјем игралишту у парку где већ долазе корисници тако да су радионице биле веома добро посећене и успешно реализоване. Деца су радила групно на хамеру са воденим бојицама и фломастерима које је обезбедила Туристичка организација. На радионицама је учествовало преко 100 деце углавном предшколског узраста, како туристи тако и мештани. Била је то још једна прилика да искажу своју креативност и богату машту. Водитељ радионица (аниматор) била је Тамара Вулићевић, а техничка подршка Милош Крстић.

БАЈКЕРИ НА КАРНЕВАЛУ

Врњачка Бања је увек привлачна дестинација, посебно у данима великих манифестација у току године. У време овогодишњег Карневала, стигли су бајкери из целе земље и региона. Преко сто мотоциклиста су, након обиласка Бање, одмора и  ручка у ресторану „Истра“ који је за њих организовала Туристичка организација, наставили своје путовање кроз Србију до нових одредишта.

ГАЂАЊЕ ИЗ ЛУКА И СТРЕЛЕ

 Један од најстаријих и врло заступљених спортова у свету, стреличарство,  захваљујући Стреличарском клубу „Царска стрела“ из Крушевца, привукао је пажњу посетилаца Врњачког карневала пре свега због омогућеног коришћења професионалних олимпијских лукова и гађања мета са различитих раздаљина. Простор у врњачком парку поред Музичког павиљона, био је ограђен и обезбеђен.   

–Лукови су подешени по различитим јачинама, односно фунтама, реч је о такозваним „рикрв“ луковима. Тако се зову јер имају дуплу кривину и због тога дупло веће убрзање. Имамо 7 лукова, различитих јачина, објаснио је Владимир Марјановић из Стреличарског клуба „Царска стрела“ из Крушевца.

Пишу: Ана Стојковић, Марина Станковић Јанковић, Срећко Станојчић и Мила Васојевић, фотографије: Марко Црноглавац и Ратибор Стевић Рата

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial