Skip to content

Document Header

ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА КОМПОЗИЦИЈА ЗА ГИТАРУ И ХАРФУ

ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА КОМПОЗИЦИЈА ЗА ГИТАРУ И ХАРФУ published on

Наступ двоје уметника, Слободана Миливојевића, гитаристе и Милице Миливојевић, харфисткиње остаће у сећању публике у Замку културе, 14. јуна. Захваљујући Слободану, било је то једно путовање кроз Бразил, Венецуелу, Аргентину, а на репертоару се нашла и свита Душана Богдановића инспирисана византијским наслеђем. Врхунац концерта било је премијерно извођење у Србији композиције Константина Василиева „Due immagini animate“, оригиналног дуета гитаре и харфе.

Слободан Миливојевић рођен је 1980. године у Книну. Дипломирао је класичну гитару са највишом оценом  на ФМУ у Београду у класи проф. Срђана Тошића. Добивши пуну стипендију од Индијана Универзитета у Блумингтону (САД), завршава гитаристички програм највишег степена постдипломске концертне праксе ‒ престижну Артист диплому,  радећи са проф. Ернестом Битетијем репертоар за гитару из периода деветнаестог и двадесетог века, док је интерпретацију репертоара из ренесансе и барока, као и транскрипције дела Џ. Дауленда, Р. Визеа, С. Л. Вајса и Ј. С. Баха за гитару учио код Најџела Норта.  Докторске уметничке студије Слободан завршава 2015. године на ФМУ  у Београду под менторством  проф. Срђана Тошића. Добитник је  прве награде на десетом Латино‒америчком такмичењу (Competition in the Performance of Music from Spain and Latin America 2007), а исте године осваја прву награду и  на такмичењу „Indianapolis Musicale“. Уметничка активност Слободана Миливојевића обухвата низ солистичких концерата и реситала широм Србије, као и у иностранству. 

Деби албум Слободана Миливојевића под називим „Oд Шора до Танга“ садржи  дела латино-америчких  композитора оригинално написана за гитару, а инспирисана латино-америчким популарним музичким формама. Као извођач, члан жирија и предавач  редовно учествује на најзначајнијим гитарским фестивалима у земљи и региону. Слободан Миливојевић предаје гитару у звању доцента на Факултету уметности у Нишу.

Српска харфисткиња Милица Миливојевић рођена је 1982. године у Београду. Завршила је основне и магистарске студије харфе на ФМУ у Београду, у класи проф. Љиљане Несторовске. Током школовања освајала је награде на републичким и савезним такмичењима, као и на међународном такмичењу „Петар Коњовић“. Уметничка активност Милице обухвата низ солистичких концерата и реситала у свим већим салама у земљи. Као члан оркестра наступала је са Београдском филхармонијом, оркестром Народног позоришта у Београду, као и Српског народног позоришта у Новом Саду, Нишким симфонијским оркестром, Сарајевском филхармонијом (БИХ), Симфонијским оркестром младих у Норвешкој и Берлину, (Немачка). Од 2007. године ради као професор харфе у Музичкој школи „Јован Бандур“ у Панчеву. За своје изузетне педагошке резултате добила је награду Извршног већа Војводине 2014. године. Као члан жирија често учествује на фестивалима и такмичењима харфе у земљи. Активан је члан Удружења харфиста и пријатеља харфе Србије.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial