Skip to content

Document Header

Преображењски сабор одржан у Подунавцима

Преображењски сабор одржан у Подунавцима published on

Српска православна црква 19. августа прославља Преображење Господње. Празник је посвећен  сећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор када он најављује своје потоње страдање и славу.

Празник Преображења Господње, који се у православљу убраја у 12 великих Христових празника, данас обележавају Српска православна црква и њени верници. У цркви се на Преображење, у знак захвалности Богу на плодовима које даје земља, освећује грожђе и дели народу, а у крајевима где нема грожђа, друго воће. Празник Преображење Господње посвећен је тренутку када се, како каже хришћанско предање, Христос на гори Тавор пред апостолима преобразио и засијао као сунчева светлост. “Тада се Христу и апостолима јавио Мојсије и Илија који су говорили са Господом о његовој смрти у Јерусалиму”, пише у верским књигама. Сваки празник и његови обичаји везани су и за годишње доба. Зато се у народу обично каже да од Преображења углавном више нема великих врућина. Такође се некад веровало да је Преображење последњи дан за купање у рекама.

Преображење су прославили и мештани Подунаваца. Ово је била јединствена прилика да се људи из Подунаваца сретну са својим пријатељима из суседних места, проведу и осете дух некадашњих сабора. Сви присутни били су у прилици да уживају у гастрономским специјалитетима, попут киселог купуса из земљаног лонца, прасећег и јагњећег печења, али и да уживају у музици. Осим локалног бенда, за добру атмосферу је била задужена учесница такмичења Звезде гранда, Јелена Гербец.

За разлику од старијих, најмлађи посетиоци сабора, уживали су на рингишпилима, вртешкама, тромболинама, а њихову велику пажњу привукле су тезге са играчкама, слаткишима и незаобилазна шећерна вуна.

С.У

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial