Skip to content

Document Header

Приватизација бања

Приватизација бања published on

Да би бање до краја године заиста престале да буду друштвено власништво консултантска кућа “Беоконекс” припрема моделе за промену власништва. Тако би се на тендеру ускоро могло наћи десетак бањских лечилишта.dzаtic

Агенција за приватизацију ангажовала је поменуту консултантску кућу, како би направила процену капитала у специјалним болницама Бујановац, Бања Ковиљача, Нишка бања, Златибор, Соко бања, Рибарска бања, Меркур у Врњачкој Бањи, као и Институт за лечење и рехабилитацију у Нишкој бањи и Термалу у Врднику.  У свим поменутим лечилиштима запослено је око 2400 радника.

“Став Општине Врњачка Бања је да прво треба  приватизовати оне бање које тренутно не раде и које су у тешкој ситуацији, а онда треба да дође на ред и Специјална болница “Меркур”.  Наравно, ми смо за сваки вид сарадње са Владом Републике Србије, на челу са премијером, господином Александром Вучићем”, истиче Иван Џатић, заменик председника Општине Врњачка Бања.

Статус предузећа ХТП Фонтана које је у прошлости доживело неуспешну приватизацију, круцијални је проблем Врњачке Бање.

” То је предузеће које је претходних 35 година било носилац, односно стожер туризма у Врњачкој Бањи. Нажалост, имали смо ту несрећу да на делу видимо једну неуспешну приватизацију. Током 2016. године предузеће је уведено у стечај, а залагањем локалне самоуправе, успешно је спроведен радни стечај, где је ове године ХТП Фонтана, остварила заиста добре резултате и у том виду делатности, дакле када је у стечају. Параметри говоре да он има потенцијал и да треба да пронађемо  једног адекватног инвеститора, који ће туристичку понуду Врњачке Бање подићи на један, много, виши ниво. Заједно са Министарством привреде локална самоуправа Општине Врњачка Бања интензивно ради на довођењу инвеститора, јер када ради ХТП Фонтана, онда ради и читава бања”, речи су Џатића.

Циљ је да 2018. године, када Врњачка Бања обележава 150 година организованог бављења туризмом, Врњачка Бања досегне некадашња времена од милион ноћења.

С. У

 

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial