Skip to content

Document Header

Промоција књиге “Мртви”

Промоција књиге “Мртви” published on

У оквиру Фестивала филмског сценарија 14. августа у Библиотеци „Др Душан Радић“ одржано је књижевно вече, промовисана је књига Слободана Новаковића „Мртви“.Knjiga Mrtvi

Реч је о тестаментарној књизи која је поред неоспорних приповедачких квалитета, вероватно и најбоље подсећање на његов укупан допринос српском филму, телевизији, сатири, ликовној критици.
О књизи је говорио Бошко Руђинчанин, књижевник, један од оснивача Фестивала филмског сценарија.
-Фестивал филмског сценарија везан је за Новаковићеве: Слободан је учествовао на Симпозијуму, његов брат Миша је чак тридесет пута био учесник Симпозијума. Многе личности које је Слободан Новаковић поменуо у књизи били су у Врњачкој Бањи. Љубиша Јоцић је био стални гост Врњачке Бање, учествовао је на Великом митингу поезије. Добио је френетични аплауз када је изрецитовао своју песму. Милић од Мачве имао је изложбу у Замку културе. Зоран Радмиловић играо је „Радована трећег“. Слободан Стојановић водио је Школу драматургије… Читајући ову књигу, поново сам се сусрео са овим људима, рекао је Руђинчанин.
Драган Инђић, уредник издања, упознао је присутне са детаљима о књизи.
– Књига има два дела: „Сан“ и „Јава“. У првом делу Новаковић је писао о: Рашку Димитријевићу, Љубиши Јоцићу, Слободану Марковићу, Александру Поповићу, Душану Радовићу, Милићу од Мачве… Други део књиге су есеји о: Јосипу Кулунџићу, Љуби Тадићу, Зорану Радмиловићу, Александру Петровићу, Слободану Стојановићу… Књига је пуна анегдотских детаља, рекао је Инђић.
Драматург Саша Радојевић исказао је личне импресије.
-Слободан Новаковић је први филмски критичар кога сам видео још у тинејџерском периоду када је представљао хронике ФЕСТ-а. Често је наглашавао да је то начин да се на аналитички начин позабави филмовима. Афирмисао је нови српски филм, „црни талас“. Писао је и теоријске текстове. Дао је оригиналан допринос филмској теорији. У књизи се бави другима, а неки од ликова заправо немају записе који сведоче о њиховом раду, нпр. Рашко Димитријевић и проф. Јосип Кулунџић. Ова књига осветљава драгоцене личности за овдашњу културу. Иако носи назив „Мртви“, она оживљава ове личности кроз лична сведочења, уникатна искуства и критике појединих аутора, рекао је Радојевић.
Публици се обратио и Марко Новаковић, приређивач књиге, син Слободана Новаковића. Он се захвалио тиму људи са којима је радио и рекао да је четврти пут у Бањи, први пут без свог филма, али први пут са својим оцем.
-Смрти заправо нема. Доказ томе је управо ова књига. Знајући да овде долазе млади драматурзи, волео бих да прочитају ову књигу и из ње извуку неки део за себе. Десет година је ова књига стајала у рукопису, куцана машином. Прекуцавајући је, кроз приче о тим људима, поново сам се упознавао са својим оцем, рекао је Марко Новаковић и цитирао свог оца: „Све што се догоди, тако смо и хтели“.
Млада глумица Ана Сакић прочитала је одломак из књиге „Мртви“, а присутни су имали прилику да се кроз неколико инсерата подсете на Слободана Новаковића.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial