Skip to content

Document Header

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „О ЖИВОТУ И О СМРТИ“

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „О ЖИВОТУ И О СМРТИ“ published on

У салону врњачке Библиотеке, 15. августа, публици је представљена књига  Предрага Перишића,  професора на Факултету драмских уметности и филмског сценаристе.

Филм „О животу и о смрти“ по његовом сценарију и режији Предрага Велиновића, приказан је на Летњој позорници у званичној конкуренцији Фестивала. Модератор књижевне вечери, Иван Велисављевић, и Небојша Брадић, позоришни редитељ и уредник Културно уметничког програма Радио телевизије Србије, публику су упознали са редоследом стварања самог сценарија и књиге.

– Пут до филма није био кратак, а књига је објављена као последица, јер некада прво настане књига па се она адаптира, драматизује, од ње направи сценарио или драма, а овде се радило о једном поступку који је трајао извесно време како би се дошло до правог текста који ће се бавити једном изазовном и болном темом, рекао је Брадић и нагласио дилему како да један истинити догађај преточимо у нешто што се зове фикција, а да то буде достојно и истинито.

– Ми смо желели и успели да ревитализујемо производњу телевизијских филмова. Филмови „Делиријум тременс“ Горана Марковића и „О животу и о смрти“ Предрага Велиновића су у производњи РТС-а, а књига коју вечерас представљамо је настала као последица и производ је РТС издаваштва, објаснио је Небојша Брадић.

Аутор књиге и сценарија Предраг Перишић, посебно се захвалио РТС-у, јер се филмски сценарији ретко штампају и објављују као књиге.

– У сценарију и књизи, ја се бавим људским судбинама и људима који су имали своје наде, жеље и снове и  који су одједном, стицајем околности изгубили своје животе у великој трагедији када је бомбардована зграда РТС-а. Јако је тешко за сценаристу и писца да пише о нечему када сви знају крај приче и како ће се то завршити, а посебно задржати пажњу гледаоца и читаоца. Зато сам покушао да те личне судбине мало испреплетем, рекао је Предраг Перишић.

Предраг Перишић је први лауреат награде за најбољи сценарио у филму „Љубавни живот Будимира Трајковића, на Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи. Написао је сценарије за филмове „Рад на одређено време“, „Мој тата на одређено време“, Развод на одређено време“, „Није лако са мушкарцима“, „Полицајац са Петловог брда“ и  „Сенке успомена“.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial