Skip to content

Document Header

Промоција књиге “Покорно јављам” Милоша Милошевића

Промоција књиге “Покорно јављам” Милоша Милошевића published on

Удружење за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“, Удружење грађана Новоселац“ и врњачка Библиотека организовали су 21. децембра промоцију књиге „Покорно јављам“ (Небески рапорти) Милоша Милошевића Шике.pesnicko-vecee

Одломке из књиге, осим аутора, читали су глумци Трстеничког позоришта Душан Јовић Ћуле и Раде Димитријевић док је вече водила Мина Здравковић. О аутору и његовом делу надахнуто су говорили: протојереј ставрофор Дамјан Лисинац, књижевници Верољуб Вукашиновић и Милун Бабић.
Из рецензије проф. др Предрага Јашовића: „Милошевић је уметничком формом, за коју је познато да не трпи фактографичност, па према томе, ни сама не може бити фактографска, саопштио историјски садржај са историјском тачношћу. Колико је нама познато, то до данас у поезији није учињено, нарочито то није у оволиком обиму. Ова песничка збирка представља лирски запис о двадесет и осам трагичних судбина сељака из Грабовца. Зато бисмо рекли да ова збирка представља својеврсни меморијални лирски споменик, заједничку лирску гробницу свим несрећницима. Ова песничка збирка је истовремено лирска монографија страдања, епитаф и споменик. Зато је јединствена. Убеђења смо да ће песничка збирка “Покорно јављам” остати заувек упамћена, не зато што бележи смрт већ зато што слави живот, који није иживљен.“

Милош Милошевић Шика је рођен у Трстенику. Драмски писац, песник, хумориста, сатиричар и писац за децу. Члан је Удружења драмских писаца Србије и Удружења књижевника Србије. Заступљен у више антологија, зборника и у часописима поезије, хумора и сатире. Превођен је на неколико језика. Аутор многих позоришних игара и игроказа за децу, драма, комедија, романа, песама за децу.  Писац је сценарија ТВ серије за децу „Приче са тавана“, као и кабареа за децу „Кабаре из магареће клупе“. Аутор је више сатиричних кабареа. Добитник је више књижевних награда за поезију и драмске текстове.

Ово књижевно вече било је и прилика за промоцију поштанске марке и честитке Удружења за одбрану ћирилице, о чему је говорио Жарко Марковић, повереник „Ћирилице“ за Врњачку Бању.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial