Skip to content

Document Header

Промоција нове књиге Огњана Топаловића

Промоција нове књиге Огњана Топаловића published on

При крају,  културним садржајем врло богатог лета,  ове 2018. године стигла нам је и нова књига Огњана Топаловића, „Врњачка Бања у Политици (1904-1941)“,  марљивог хроничара врњачке прошлости и некадашњег дугогодишњег директора врњачке Библиотеке.Ognjan 1

Управо је врњачка Библиотека заједно са „Интерклимом“ издавач ове вредне књиге, коју је садашњи директор врњачке Библиотеке, Дејан Лучић у уводном говору на промоцији 24. августа назвао капиталном и врло битном за додатно расветљавање прошлости Врњачке Бање.

 Огњан Топаловић је истакао да га је на писање ове књиге подстакло сазнање да је дневни лист „Политика“ дигитализовао и учинио доступним све своје бројеве изашле у периоду од 1904. до 1941. године. Читање свих доступних бројева је потрајало две и по године, и сви текстови везани за Врњачку Бању, њих преко седамсто, налазе се у овој књизи. Мада је прегледао преко двеста хиљада страница, Топаловић је свој рад назвао пријатним, а осим текстова о Врњачкој Бањи,  у одабир је узео и текстове у којима се помињу села са простора наше Општине. Такође, током рада пратио је и писање о околним местима као што су Крушевац, Трстеник и Краљево,  и том приликом је запазио  да је о овом временском периоду пуно више писано о Врњачкој Бањи, него о поменутим околним градовима. То преписује монденском статусу и популарности Врњачке Бање као престижног туристичког места. „Политика“ је посебно радо и често писала о посетама краља, патријарха, министара, истакнутих политичара, генерала  и других војних и политичких лица. Напоменуо је и да се кроз рад на овој књизи дошло до нових података и сазнања из историје Врњачке Бање, раније непознатих. Тако се дошло и до врло битног открића слике Павла Мутавџића, особе необично важне за модерну историју Врњачке Бање. Заступљени чланци су сложени хронолошки и има их укупно 760. Сви боравци краља Александра су забележени и то су евидентно били догађаји највишег ранга и за Врњачку Бању, али и за новину попут „Политике“. Књига је подељена према периодима, од 1904. до 1915. године, када је „Политика“ престала да излази, затим од 1919. године, када је поново почела да се штампа, па до 1929. године,  и на крају од 1929. до 1941. године.Ognjan 2

Ван хронолошког редоследа су стављени текстови у засебне целине о Војводи Лунету и Душану Радићу, пошто су они били посебно чести. И ови текстови који су посебна целина такође су хронолошки поређани по редоследу појављивања. Посебан и врло занимљив део књиге су рекламе и огласи из тог временског периода у којима су се оглашавали овдашњи туристички радници са својом понудом. Има и озбиљнијих аналитичких текстова који се баве каптажама минералних вода, као и анализама развоја Врњачке Бање као туристичког и монденског места. Доласци краља и високих угледника су често бележени на ударним местима, првој или трећој страници, као ударне вести.

Осим политичких догађаја и личности,  бележене су и културне активности, попут гостовања позоришта, наступа популарних певача или оперских првака. Бележена је и црна хроника, убиства, туче, проблеми са коцком, отмице девојака, које су тих година биле честе. Средином тридесетих година прошлог века Врњачка Бања је на врхунцу и има највише посетилаца од свих туристичких дестинација у тадашњој земљи,  и то се логично одражавало кроз број текстова о њој у „Политици“.

У другој половини вечери аутор књиге је присутнима читао одабране текстове из књиге. Тиме је окончано представљање књиге која баца ново и драгоцено светло на историју нашег места у првој половини прошлог века.

 

Мирослав Сташић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial