Skip to content

Document Header

Промовисана књига о Маги

Промовисана књига о Маги published on

Промоција књиге „Маги: Као да је била некад“ Душана Весића одиграла се у салону врњачке Библиотеке у четвртак 19. априла. Ова недавно изашла књига је изазвала велику пажњу јавности и медија, а прва у низу заказаних промоција се десила управо у Врњачкој Бањи.vesic 1

Тако је врњачка публика дошла у прилику да се сретне са Душаном Весићем, рок новинаром из Београда. Весић је пре свега познат по свом писању у часописима Rock 82, Rock и Pop-Rock током осамдесетих. Од средине деведесетих се успешно бави видео продукцијом и аутор је документарног филма о групи Екатарина Велика „Као да је било некад“ и вишеделног документарца „Роковник“ у коме је сублимирао историју овдашње рок сцене. Аутор је и књиге о групи Бијело Дугме „Шта би дао да си на мом мjесту“, а сматра се и једним од најбољих познавалаца ове групе у региону.

У кратком року од изласка „Маги: Као да је била некада“ до врњачке промоције, ова књига и тема коју обрађује, трагична судбина Маргите Стефановић, али и других чланова групе Екатарина Велика су изазвали велику пажњу и читалачке публике, али и медија. Отуда и не чуди да је врњачкој промоцији присуствовао број посетилаца у мери у којој су капацитети салона Библиотеке то дозвољавали.vesic 2

У свом обраћању публици Весић је истакао да му је жеља била да напише истиниту и свеобухватну књигу која ће дати одговоре како је дошло до тако трагичног животног слома Маргите Стефановић, али и осталих кључних чланова Екатарине Велике.

Књига обилује до сада непознатим подацима, како о каријери ове рок групе, тако и о приватним околностима које су пратиле вишеструко талентовану Маргиту Стефановић и у крајњем исходу довеле до њеног прераног одласка. Аутор је и у књизи и на самој промоцији покушао да појасни шири друштвени контекст у коме су се налазили овдашња рок сцена осамдесетих, као и тадашњи средњи друштвени слој из ког су највише регрутовани и чланови група и сама публика. Истакао је да од скривања често врло непријатних чињеница, нико не би имао користи и да је он осећао обавезу да у књизи изнесе све што је сазнао и открио.

Вече је окончано питањима из публике, те потписивањем књиге и разговором са аутором. Ова промоција је била део циклуса трибина „Рок и књижевност“ који се наставља у врњачкој Библиотеци.

 

М.С.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial