Skip to content

Document Header

Прва годишњица ,,Библиофонотеке”

Прва годишњица ,,Библиофонотеке” published on

На Ђурђиц, 16. новембра, била је прва годишњица ,,Библиофонотеке”. Наиме, тога дана прошле 2017. године је на сајт Народне библиотеке ,,Др Душан Радић” у Врњачкој Бањи постављена њена прва емисија – Библиофонотека, најава.1. Zoran Rajić, autor projekta Bibliofonoteka

До сада то је укупно 53 епизоде. Само на сајту врњачке библиотеке, епизоде ,,Библиофонотеке” имају преко 25.000 прегледа и око 2.000 лајкова. На врњачкој телевизији ВРТ-у, од 1. априла ове године, сваког викенда се емитује документарни серијал  ,,Библиофонотека” (премијера емисије је недељом у 16:00 а реприза суботом од 17:30 часова). О овом пројекту до сада су, поред ВРТ-а и Врњачких новина, извештавали ТВ Пинк, ТВ Прва, РТС, ТВ Краљево, Краљево онлајн, Српски телеграф и други. Овим путем редакција пројекта се захваљује свим прегледачима и извештачима.

,,Библиофонотека” је својеврсна реминисценција о умним и драгим људима из света културе који су својевремено долазили у наше мало место лековитих вода као гости у оквиру програма ,,Врњачких културних свечаности” а сада су са оне друге стране сунца и дуге, али су зато постали незаобилазни фрем, партиција или флеш-бек у нашем колективном памћењу. Свака епизода ,,Библиофонотеке” је заправо омаж неком значајном лику из различитих области културног стваралаштва.  ,,Библиофонотека” је тако времеплов о културним догађањима, њиховим ствараоцима и актерима, учесницима и сведоцима, на овим просторима, у времену и тачки додира векова, са једне стране традиционалног и институционалног, а са друге модерног, па самим тим и авангардног.2. Zoran Rajić, autor projekta Bibliofonoteka

Сам прелазак из једног у друго никада није био, нити је могао бити, чисто формалне природе. Временске границе су често служиле да оно суштинско што је дуго тињало постави забран нечему што је било устаљено и на шта се свикло. Кроз таква сита пролазили су и разни уметнички правци. Неки су опстали а неки су се преселили на странице уџбеника и ту нашли место свог починка без следбеника. Међутим, када год би то што је тек настало у свом новом добу наишло, по природи ствари, на непремостиве  тешкоће и препреке, одговоре је, као по правилу, проналазило управо у прохујалим епохама, односно у ономе што је прошло и од чега је донедавно хтело по сваку цену да се огради, па чак и да га заборави. Са те стране ,,Библиофонотека” је аутентично сведочанство о вечитој игри између пролазности и трајности али и о њиховом истовременом сукобу и јединству постојања.

,,Библиофонотека” је тако и стварана, у тренуцима инспирације свакако, али и сталном настојању да треба паралелно бити прво строг према себи самоме, па затим рационалан и према другима. Колико год да је свака прича из ,,Библиофонотеке” прича за себе о култури и уметности, толико је и прича о животу, о испреплетаним људским судбинама и о томе да се са овога света не оде тек тако уз питање – Шта нам се то догодило?

Документаристички приступ у ,,Библиофонотеци” је заправо сличан анализама уметничких дела о којима се учи у основним и средњим школама али и на факултетима… Од композиције, па преко језика и стила, до коначног исхода. Наиме, ,,Библиофонотека” је тако конципирана да може да задовољи различите критеријуме аудиторијума, да у неким њеним сторијама свако може да пронађе делић себе.

,,Библиофонотека” је као пакет који вам је ненадано, уочи празника, стигао у кућу од далеког рођака кога сте већ увелико заборавили а можда чак и ожалили. Претпостављам да ће бити оних који ће хтети да га отворе и завире унутра како би сазнали који га механизам покреће, те да ли су у њему само украси, слаткиши или горко-сладуњаво-киселкасти плодови из егзотичних крајолика али и оних који ће око њега кружити, ослушкивати, загледати и ишчекивати шта ће да се деси. ,,Библиофонотека” је настала и због једних и због других. Као аутору, који је по вокацији мајстор малих форми, било ми је задовољство да вам током свих ових година пишем, причам, све то снимим и сачувам на својим фонограмима.

Зоран Рајић

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial