Skip to content

Document Header

„ПУТ И ЖИВОТНА СРЕДИНА“

„ПУТ И ЖИВОТНА СРЕДИНА“ published on

Шести научно стручни скуп о заштити и међусобном утицају животне средине и путне инфраструктуре одржан је од 23. до 25. октобра у Хотелу „Фонтана“ у Врњачкој Бањи.

У организацији Српског друштва за путеве „Виа Вита“, Института за путеве Србије и Грађевинског факултета Универзитета у Београду, о заштити и  утицају животне средине на путну инфрастуктуру, предавања на тему „Пут и животна средина“, имали су стручњаци из земље и иностранства.  Након 25 година од када су се експерти из ове области састали први пут, овакав скуп се одржавао, до пре две године, сваке четврте али су, увидевши значај теме, организатори интезивирали одржавања. Стручним темама обухваћени су: регулатива и међународна сарадња, утицај пута и саобраћаја на животну средину, утицај климатских промена и других фактора на саобраћај  и путну инфраструктуру, управљање ресурсима у путној привреди и алтернативни материјали у путној инфраструктури.

Циљеви овог научно стручног скупа су потенцирање значаја примене принципа одрживог развоја у путној привреди и у савременом друштву, препознавање и предлози за решавање проблема са којима се путна привреда сусреће у остваривању циљева заштите животне средине, као и управљање ресурсима, од планирања до одржавања путне мреже, размена искустава и јачање регионалне сарадње у области заштите животне средине као и промоција целовитог приступа и континуитета у спровођењу принципа и метода заштите животне средине у свим фазама животног циклуса пута, од планирања преко пројектовања, изградње и експлоатације, до одржавања. Учеснике скупа је у име Општине, поздравио заменик председника СО, Дане Станојчић.

Српско друштво за путеве је давало предлоге и своје примедбе на законодавна акта, прописе и стандарде. Посебна пажња је посвећена сарадњи са међународним организацијама за путеве као што су: „Стално међународно удружење за конгресе путева“ са седиштем у Паризу и Удружење Друштава за путеве са суседним државама, Македонијом, Бугарском, Грчком и Румунијом.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial