Skip to content

Document Header

РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА ЦЕНТРА ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ

РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА ЦЕНТРА ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ published on

Центар за децу и омладину Врњачка Бања је током септембра месеца извео планиране активности у реализацији пројекта „Еко сувенири Врњачке Бање“ који је финансијски подржан од Министарства заштите животне средине.

– Наиме, потписни су споразуми о сарадњи са привредницима „ПП систем“ и „Опен Пацифик“ од којих преузимамо рестлове текстила, „Јела дом“ од које преузимамо остатке од дрвета, „Новограф доо (Екотех)“ од кога преузимамо картонске остатке и са угоститељима „Кафе бар Савка“, „Пицерија Мастер“ и „Брза храна Кеопс – ресторан Ушће“ од којих преузимамо стаклену амбалажу. Координатор за еко активности Слободан Цветковић на недељном нивоу преузима сав материјал и дистрибуира школама са којима смо потписали споразум о сарадњи ОШ „Младост“ Врњци и Гимназија Врњачка Бања, односно у којима су корисници пројекта/ ученици. У овим школама Гордана Родић је одржала презентацију о екологији са посебним истицањем значаја рационалног управљања отпадом и циркуларне економије, рекла нам је Валентина Крстић.

Презентација у ОШ „Младост“ Врњци је одржана ученицима 7. разреда на којој су поред професора биологије Јелене Ћилерџић, психолога Тијане Прибаковић, директора Игора Дрманца и библиотекара Дејане Данојлић присуствовали и еко координатор Слободан Цветковић и менаџер пројекта Валентина Крстић. У врњачкој Гимназији дипломирани хемичар Гордана Родић одржала је 2 радионице, обе за по 15 ученика другог разреда. Техничку и организациону помоћ су пружиле психолог Марија Стоиљковић, професорка Биљана Марковић Крагуљац и спољни сарадник магистар заштите на раду Ирина Јанковић. И овим радионицама је присуствовала Валентина Крстић, менаџер пројекта.

Урађен је и промо материјал пројекта, односно плакат и флајер које је својом изузетном креативношћу дизајнирао Лука Јанковић. Плакати су истакнути на школама, док су флајери подељени свим учесницима предавања и радионица.

Током септембра месеца на часовима ликовне културе у ОШ „Младост“ Биљана Марковић Крагуљац је одржала радионицу за наставнике и ученике у циљу презентације пројекта и давања смерница за израду аутентичних сувенира. Такође, током целог месеца септембра професорка Биљана ради и директно са ученицима у Гимназији и усмерава их да од еко остатака и материјала што креативније самостално осмисле и дизајнирају нови бренд за сувенир Врњачке Бање.

– Због ситуације и мера заштите од Ковид-19 сарадња са ОШ „Попински борци“ функционише на нешто другачији начин. Презентацију смо послали школи која је даље  проследила наставницима биологије и техничког образовања који ће је прилагодити и у оквиру својих часова представити својим ученицима. За израду сувенира пријавиле су се две учитељице које ће директно на часовима ликовне културе и природе реализовати осмишљавање и израду еко сувенира, сазнајемо од Валентине Крстић.

У току октобра месеца почињу радионице за уметничку обраду дрвета и дуборез. С обзиром да ова обука подразумева посебно интересовање и рад са специфичним алатима потребно је да се пријаве млади који желе да овладају овом вештином. Обука је бесплатна тако да свако заинтересован се може пријавити Милану на телефон 0659613180 и Ненаду на 0649003224 и у договору са њима кренути на обуку.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial