Skip to content

Document Header

Регионална обука представника локалних самоуправа у организацији СКГО

Регионална обука представника локалних самоуправа у организацији СКГО published on

У хотелу „Соларис Ресорт“ 4. и 5. октобра одржана је регионална обука Спровођење партиципативног буџетирања у организацији  Стална конференција градова и општина (СКГО), на којој су присуствовали представници локалних самоуправа из овог региона.skgo 1

  Представница локалне самоуправе Врњачка Бања била је Јасмина Трифуновић, руководилац одсека за послове органа Општине. Теме које су обрађиване на дводневној обуци обухватале су укључивања грађана у процес  израде плана јавних инвестиција и буџета, припреме за јавне набавке, спровођење јавних расправа и јавног слушања, као и процеси обраде резултата јавних расправа и представљање резултата.

Обука се реализује у оквиру СКГО пројекта „Унапређење доброг управљања на локалном ниову“, који подржава Влада Швајцарске преко Програма“Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања социјалне укључености – Swiss PRO“, коју спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).skgo 2

Стална конференција градова и општина активно сарађује са државним органима и институцијама надлежним из ове области, а пре свих са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Заштитником грађана, Агенцијом за борбу против корупције, Повереником за информације од јавног значаја и заштиту података и личности, Повереником за заштиту равноправности, Канцеларијом за сарадњу са цивилним друштвом и другим органима и институцијама.

Партиципативно буџетирање је демократски процес у коме чланови локалне заједнице директно одлучују како ће се потрошити део новца из буџета. На овај начин грађани који плаћају порез и пуне буџет, имају прилику да сарађују са локалним властима и учествују у доношењу одлука, које утичу на њихове животе.

То је механизам који укључује разне циљне групе, као што су грађани и њихова удружења, бизнис заједница, невладине организације, одређивање приоритета  потрошње  у оквиру буџета локалне самоуправе.

Локална самоуправа има задатак да створи амбијент у коме сви заинтересовани грађани могу да се укључе и дају свој допринос креирању најважнијег документа сваке заједнице -буџета.

Партиципативно буџетирање је важно:  а) утиче на већи степен поверења између грађана и власти; б) доприноси већем укључивању грађана у јавни живот, доношење одлука, расподелу и надзор над јавним фондовима; ц) поспешује транспарентност јавне администрације и ефикасност у потрошњи јавног новца; д) едукује грађане кроз стицање нових знања и вештина.

Предавачи на овој обуци били су Игор Пуцаревић, координатор пројектне компоненте СКГО, Лазар Марићевић, експерт, Александар Марићевић, експерт.  Обука се састојала из дводневног предавања која је обухватала следеће теме : Садржај и циљеви обуке, Законодавни оквир и алати за партиципацију грађана; Укључивање грађана у процес израде плана јавних инвестиција и буџета; Припрема јавне расправе;Спровођење јавне расправе и јавног слушања; Обрада резултата јавне расправе и представљање резултата/ Увод у транспарентност буџета; Транспарентност буџета.

Лазар Марићевић, експерт и предавач на овој обуци, објаснио је циљ обуке и зашто грађани треба да учествују у партиципирању буџета. “ Суштина је учешће грађана приликом припремања буџета. Приликом општинског припремања буџета, у једном његовом делу , грађани би требало да се питају шта би општина требала да финансира у наредном периоду од три године, те да се на њихове одговоре направи селекција, да буду смислени. На основу тих одговора требало би да се добију пројекти , које бу општина уврстила у буџет за следећу годину. То су нпр. школа,  културна установа,  колектор за воду, асфалтирање улица, постављање расвете, постављање контејнера, отврање омладинских центара“.

 

Н.П.

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial