Skip to content

Document Header

Регионална обука представника локалних самоуправа у организацији СКГО

Регионална обука представника локалних самоуправа у организацији СКГО published on

У хотелу „Соларис Ресорт“ 4. и 5. октобра одржана је регионална обука Спровођење партиципативног буџетирања у организацији  Стална конференција градова и општина (СКГО), на којој су присуствовали представници локалних самоуправа из овог региона.skgo 1

  Представница локалне самоуправе Врњачка Бања била је Јасмина Трифуновић, руководилац одсека за послове органа Општине. Теме које су обрађиване на дводневној обуци обухватале су укључивања грађана у процес  израде плана јавних инвестиција и буџета, припреме за јавне набавке, спровођење јавних расправа и јавног слушања, као и процеси обраде резултата јавних расправа и представљање резултата.

Обука се реализује у оквиру СКГО пројекта „Унапређење доброг управљања на локалном ниову“, који подржава Влада Швајцарске преко Програма“Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања социјалне укључености – Swiss PRO“, коју спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).skgo 2

Стална конференција градова и општина активно сарађује са државним органима и институцијама надлежним из ове области, а пре свих са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Заштитником грађана, Агенцијом за борбу против корупције, Повереником за информације од јавног значаја и заштиту података и личности, Повереником за заштиту равноправности, Канцеларијом за сарадњу са цивилним друштвом и другим органима и институцијама.

Партиципативно буџетирање је демократски процес у коме чланови локалне заједнице директно одлучују како ће се потрошити део новца из буџета. На овај начин грађани који плаћају порез и пуне буџет, имају прилику да сарађују са локалним властима и учествују у доношењу одлука, које утичу на њихове животе.

То је механизам који укључује разне циљне групе, као што су грађани и њихова удружења, бизнис заједница, невладине организације, одређивање приоритета  потрошње  у оквиру буџета локалне самоуправе.

Локална самоуправа има задатак да створи амбијент у коме сви заинтересовани грађани могу да се укључе и дају свој допринос креирању најважнијег документа сваке заједнице -буџета.

Партиципативно буџетирање је важно:  а) утиче на већи степен поверења између грађана и власти; б) доприноси већем укључивању грађана у јавни живот, доношење одлука, расподелу и надзор над јавним фондовима; ц) поспешује транспарентност јавне администрације и ефикасност у потрошњи јавног новца; д) едукује грађане кроз стицање нових знања и вештина.

Предавачи на овој обуци били су Игор Пуцаревић, координатор пројектне компоненте СКГО, Лазар Марићевић, експерт, Александар Марићевић, експерт.  Обука се састојала из дводневног предавања која је обухватала следеће теме : Садржај и циљеви обуке, Законодавни оквир и алати за партиципацију грађана; Укључивање грађана у процес израде плана јавних инвестиција и буџета; Припрема јавне расправе;Спровођење јавне расправе и јавног слушања; Обрада резултата јавне расправе и представљање резултата/ Увод у транспарентност буџета; Транспарентност буџета.

Лазар Марићевић, експерт и предавач на овој обуци, објаснио је циљ обуке и зашто грађани треба да учествују у партиципирању буџета. “ Суштина је учешће грађана приликом припремања буџета. Приликом општинског припремања буџета, у једном његовом делу , грађани би требало да се питају шта би општина требала да финансира у наредном периоду од три године, те да се на њихове одговоре направи селекција, да буду смислени. На основу тих одговора требало би да се добију пројекти , које бу општина уврстила у буџет за следећу годину. То су нпр. школа,  културна установа,  колектор за воду, асфалтирање улица, постављање расвете, постављање контејнера, отврање омладинских центара“.

 

Н.П.

 

 

 

 

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial