Skip to content

Document Header

Рекордна гледаност “Јужног ветра”

Рекордна гледаност “Јужног ветра” published on

Дуго један домаћи филм није изазвао такво интересовање публике као што је то тренутно са филмом “Јужни ветар”, режисера Милоша Аврамовића.Južni_vetar_(film)

Премијерно приказан у августу месецу на фестивалу у Нишу “Јужни ветар” је одмах привукао пажњу и публике и критике, тако да се београдска премијера 23. октобра очекивала са нестрпљењем.

 Само у првих седам дана филм је видело преко 100.000 гледала. На репертоару врњачког биоскопа се налазио четири дана, од 8. до 11. новембра. Дневно су даване три пројекције и то од 16 сати, од 18 и 30 и последња од 21 сата. Ове касније две пројекције су сва четири дана биле распродате, тако да су сви они који су каснили са куповином карата се сретали са речима из наслова овог текста. Укупно је у 12 пројекција у четири дана “Јужни ветар” у врњачком биоскопу видело 2104 гледаоца. Сем актуелности и квалитета самог филма, томе су сигурно допринели и лепо и топло време, као и чињеница да је због државног празника у понедељак 12. новембра, Врњачка Бања била испуњена гостима и туристима. Тако је “Јужни ветар” на најбољем путу да стане раме уз раме са најгледанијим српским филмовима у новом миленијуму, као што су “Зона Замфирова” са милион гледалаца, те “Ми нисмо анђели 2”, “Монтевидео, бог те видео!” и “Монтевидео, видимо се!”, као и комедијом “Муње”, који су сви имали преко пола милиона гледалаца.

Иако наслов може да завара неупућеног гледаоца који би могао да помисли да је Милош Аврамовић, који је заједно са Петром Михајловићем и сценариста филма, у свом другом филму се позабавио екранизовањем биографије славног фолк бенда и још славније продукције “Јужни ветар”, реч је заправо  о трилеру који је смештен у наше време, али је инспирисан догађајима из деведесетих. Један од разлога великог комерцијалног успеха овог филма је и у одличној глумачкој подели коју предводе Милош Биковић, чија каријера превазилази оквире овдашње кинематографије, Драган Бјелогрлић и прерано преминули велики српски глумац Небојша Глоговац. За пролеће следеће године је најављено и снимање серије у продукцији РТС-а чија ће радња покривати догађаје након оних описаних у филму “Јужни ветар”.

Надамо се да ћемо и убудуће испред врњачког биоскопа виђати редове и гужву каква је ових дана владала пре и након пројекција “Јужног ветра”.

 

М.С.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial