Skip to content

Document Header

РУЖИЋ ДОДЕЛИО СЕРТИФИКАТЕ

РУЖИЋ ДОДЕЛИО СЕРТИФИКАТЕ published on

Представници 25 локалних самоуправа  завршили су обуку о правима деце у јединицама локалне самоуправе и управљању по мери детета.

Обука је спроведена у оквиру сарадње Министарства државне управе и локалне самоуправе и УНИЦЕФ-а са циљем да се побољшају капацитети локалних самоуправа за остваривање права детета у складу са Конвенцијом о правима детета. 

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић присуствовао је завршници обуке за представнике локалних самоуправа.

Према његовим речима, права детета су данас много боља него пре деценију. Осврћући се на обуку чиновника у градским управама у Србији који се баве правима детета, Ружић је рекао да је реч о почетку системске реформе.

Стање је боље него што је било ранијих година, па и деценија.

– Желео бих да истакнем да је ово само први корак како би унапредили институционалну оспособљеност локалних управа да се на прави и адекватан начин баве тим питањем. Овај пилот пројекат је укључио 25 јединица локалних самоуправа, а у Србији их има скоро 180. Мислим да ће они бити амбасадори и промотери једне квалитетне обуке, изјавио је Ружић

Директорка Уницефа у Србији, Ређина де Доминићис заједно са министром Ружићем доделила је сертификате полазницима обуке.

– Дечја права су незавршен посао свуда у свету. Зато треба константну пажњу посветити овој теми. Доста деце у Србији постоји и међу ромском популацијом, али мислим да имамо веома добру реформу. Она се посебно односи на образовање у школама и примењује се на различите узрасте. Сматрам да је то кључ успеха, рекла је директорка Уницефа у Србији.

Министарство државне управе и локалне самоуправе је обезбедило да област права детета буде обухваћена акредитованим програмом континуираног стручног усавршавања запослених у јединицама локалне самоуправе, што је велики напредак у односу на претходни период у коме ова област није била препозната у систему.

Запослени у свим јединицама локалне самоуправе ће имати могућност и обавезу да у континуитету унапређују знања и вештине у овој области како би препознали и заштитили права деце и како би у развојне политике уграђивали механизме за њихово остварење.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial