Skip to content

Document Header

ШАХОВСКИ ТУРНИР У ДОБА КОРОНE

ШАХОВСКИ ТУРНИР У ДОБА КОРОНE published on

Шаховски турнир под називом „Играјмо шах код куће“ организован је у Врњачкој Бањи од 13. априла до 13. маја.

Идејни творац овог несвакидашњег такмичења је Радун Дабижљевић Дуне, војни пензионер, велики заљубљеник и познавалац шаха.

–  Дошао сам на идеју да формирам Штаб на локалном нивоу. Међутим, идеја се  проширила на градове Србије па и шире, на Загреб, Бањалуку, Горажде, Тиват, Нови Пазар, Косовску Митровицу.  Играло се седам кола, а решавано је око четири стотине задатака. Основна идеја ми је била, као шаховског ентузијасте да се супроставимо овом злу – „корона вирусу“, рекао је Дуне Дабижљевић.

На турниру који се одржавао „оn line“ путем мобилних телефона, учествовало је 89 такмичара из Скопља, Лесковца, Ниша, Крушевца, Александровца, Трстеника,  Врњачке Бање и др. места.

Шахисти су схватили озбиљност и уједно су учинили да нашим старијим суграђанима омогуће неки вид занимације.

Из Штаба турнира, свакодневно је стизала захвалност као и поруке: „Будите храбри, будите оптимистични!“  Према речима Дунета Дабижљевића за ово такмичење направљен је Правилник турнира, чији је аутор Михајло Савић из Београда. Главни судија био је Бобан Милојевић из Јагодине, а остале судије су биле: Михајло Савић из Београда, Зоран Новоселски из Крагујевца (међународни шаховски судија), Слободан Радосављевић из Јагодине и Славица Митевска Дабижљевић из Чешке. Сви они радили су преко мобилног телефона. Интересантна је и структура такмичара, где је било свих струка почев од лекара, инжењера,  а такође и различитог старосног доба.

Ово је јединствен турнир овакве врсте. За постављене задатке, учесници турнира тражили су најбоља решења, а најуспешнији су били они који су решења пронашли за свих седам задатака с тим што је на њихов пласман утицало и време.  Ко је решио задатке у краћем временском периоду имао је и бољи пласман.

Шаховски турнир „Играјмо шах код куће“ завршен је 13. маја, месец дана по отварању, проглашењем  победника. Том приликом Дуне Дабижљевић, шеф Штаба турнира захвалио се свим учесницима, а велемајстора Алију Муратовића прогласио за победника који је освојио седам поена. Исти број поена, али за нешто дуже време,  освојио је и др Миодраг Милић као и Иван Радовић. Миомир Милатовић освојио је 6 поена као и велемајстор др Мирослав Миљковић. Успешни су били и велемајстори Душан Рајковић и Синиша Дражић као и интермајстори Младен Миленковић, Лена Миладиновић и Горољуб Златановић. Следе  ФИДЕ мајстори: Дејан Бзенић, Бојан Тодоровић, Марија Урошевић, Илија Грубишић, Михајло Миљковић, Раде Дабижљевић, Бајо Обућа, Лазо Штавњак, Ефим Муратовић, Петар Малетић, Никола Лакић и Срећко Тошић. Запажен успех имала је Софија Пантелић, друга категорија и кандидат за мајстора Горан Главинац.

По проглашењу победника, 13. маја, турнир је завршен,  а  о догађањима са шаховског турнира „Играјмо шах код куће“ љубитељи шаха моћи ће више да прочитају у монографији коју ће Дуне Дабижљевић  презентовати на Видовдан.

М.В.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial