Skip to content

Document Header

Сарадња Женског центра “Милица” и “Зрна здравља”

Сарадња Женског центра “Милица” и “Зрна здравља” published on

Поводом Европске недеље превенције карцинома грлића материце „Женски центар Милица“ организовао је 23. јануара едукацију запослених радница Занатско производно услужне радње „Зрно здравља“ Ново Село и заказивање превентивних гинеколошких прегледа.

Била је то и прилика да Женски центар и „Зрно здравља“ потпишу Меморандум о сарадњи.

Присутнима се обратила Весна Бонџић, председница „ЖЦ Милица“ и оснивачица овог Удружења. Она је говорила о улози „Женског центра“ и важности едукације о превенцији и самоодговорности жена, док је Милена Пецић разговарала са женама о искуственој подршци која се ради у „Женском центру“.

– Ову недељу смо обележили започињањем круга едукација и заказивањем превентивних гинеколошких прегледа у сарадњи са Домом здравља „Др Никола Џамић“ у фирми „Зрно здравља“ која је члан Клуба пријатеља који помаже рад „Женског центра Милица“ и одрживост нашег Дневног центра за помоћ и подршку оболелима. Три ствари су потребне за превенцију карцинома грлића материце: да има где и са чим да се преглед обави, да има ко да обави преглед и да се има свест о томе да преглед треба обавити најмање једном годишње. Ми смо обезбедили квалитетан ултразвучни апарат, менаџмент Дома здравља је обезбедио остале квалитетне апарате и постоји стручни кадар. Остала је едукација и развијање свести жена и ми смо се потрудили да дођемо у ову фирму која упошљава 40 жена, да их едукујемо и закажемо термине за комплетне гинеколошке прегледе.

Циљ нам је да се жене ослободе страха од прегледа, а ми смо се обавезали да ћемо сваке године да их подсећамо и да им заказујемо термине за редовне гинеколошке прегледе, рекла нам је дипл. инж. маш. Весна Бонџић.

Др Весна Малићанин, директорка Дома здравља и потпредседница Удружења „Женског центра Милица“ подсетила је присутне да Центар постоји и ради већ десет година и да ово Удружење много значи пацијенткињама које су у причи малигнитета и које затраже психичку помоћ. Она је нагласила да нема оправдања да се не дође на гинеколошки преглед, јер целокупни преглед може се обавити у Дому здравља који има квалитетну опрему за дијагностику.

Др Светлана Марић одржала је предавање о важности превентивних гинеколошких прегледа јер ако се обољење открије на време, може се излечити. Симптоми су: крварење након односа, крварење након менопаузе и дуготрајне вагиналне инфекције. Највећи фактор ризика за настанак рака грлића материце носи инфекција изазвана одређеним типовима хуманог папилома вируса (ХПВ).  Гинеколошко акушерска сестра Драгана Јанковић евидентирала запослене жене које ће доћи на превентивне прегледе и одредила термине.

Током ове године „Женски центар Милица“ обавиће сличне едукације са свим заинтересованим члановима Клуба пријатеља.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial