Skip to content

Document Header

Саветовање слепих и слабовидих жена Србије

Саветовање слепих и слабовидих жена Србије published on

Савез слепих Србије традиционално је у Врњачкој Бањи, у Хотелу „Бреза“ од 19. до 21. јуна организовао Саветовање слепих и слабовидих жена Србије.Savez slepih

Учесницима саветовања обратила се повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. Према њеним речима,  према броју притужби, особе са инвалидитетом, поред жена, спадају у најдискриминисанију популацију у Србији и то поткрепљују и резултати истраживања.

На скупу су говорили и председник Савеза слепих Србије Милан Стошић, као и потпредседница Савеза Јелена Стојановић.

Марија Лазовић, координатор Женског центра „Милица“ представила је рад овог Удружења, а учесницима саветовања обратила се и Весна Бонџић, председница ЖЦ „Милица“.

О уводном истраживању у оквиру пројекта „Породични саветник“ говориле су Мирсада Ајдиновић, дефектолог, Мирослава Вукојевић, социолог и Марија Милошевић, тифлогопед. Предавање о „Помагалима за слепе у домаћинству“ одржала је Емилија Матић, повереник Савеза за жене, а о „Активизму слепих жена у локалним срединама“ говорила је Драгана Дучић, председник МОССС Ужице.

– Овај скуп смо организовали уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. О особама са инвалидитетом стално треба причати из разлога што у нашем друштву још увек постоје бројне предрасуде и уврежени стереотипи. Обично људе који не виде посматрају кроз оно што они не могу, а не кроз оно шта ми можемо. Нас треба гледати кроз наше могућности, кроз оно за шта смо се школовали и генерално, слепим и слабовидим особама треба дати шансу на Тржишту рада да се запосле, рекла нам је дипл. правник Јелена Стојановић, потпредседница Савеза слепих Србије.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial