Skip to content

Document Header

Савремени трендови у воћарству и виноградарству

Савремени трендови у воћарству и виноградарству published on

Комисија за пољопривреду и село општине Врњачка Бања, 23. фебруара, организовала је једнодневни семинар.pssk 1

Предавање је одржано у великој скупштинској сали, а састанку су поред предавача, врхунских стручњака из области пољопривредне теорије и праксе, присуствовали и представници Пољопривредне саветодавне и стручне службе Краљево д. о. о, затим Жарко Марковић, председник Комисије за пољопривреду и село и представници стручних служби као и заинтересовани пољопривредни произвођачи са подручја наше Општине.

Прва тема била је „Превазилажење стреса у биљној производњи“ – кроз помоћ биостимулатора и ђубрива нове генерације, а предавач је била др Драгана Марисављевић из Института за заштиту биља Београд. Реч је о биостимулаторима и специјалним ђубривима који се од пре неколико година примењују у пољопривредној производњи и пре свега воћарској и виноградарској, а који биљке чувају од стресова и то оних екстремних – хладноће и жеге. Овај пут представљени су производи руске компаније НЕСТ M биостимулатори  Епин екстра који побољшава укупну снагу и виталност биљака и чува воћњак од стреса а посебно од хладноће и Циркон побољшава заметање и квалитет плодова крупноћу, боју, мирис и укус. Повећава имунитет биљака и штити воћњак од стреса, од топлоте. Ова два биостимулатора се могу применити за све врсте воћа током целе вегетације, самостално или са пестицидима и ђубривима потпуно су неотровни и немају каренцу. Др Марисављевић је потом говорила о новој генерацији течних ђубрива: Феровит (које садржи хелатно гвожђе и азот), Цитовит (садржи 12 макро и микроелемената у идеалним односима, Силиплант универзални ( ђубриво са силицијумом, калијумом и мироелемнтима) и Екофус (садржи екстрат алги). Генерални дистрибутер за Србију је Галеника Фитофармација Београд.pssk 2

Други део предавања имао је проф. др Светомир Стаменковић о „Заштити воћа и винове лозе“. Проф. др Стаменковић је после дугогодишњег бављења предавањем студентима на различитим пољопривредним факултетима и вишим школама у пензији, али је, такође, и врстан пољопривредник, он гаји воћњак на седам хектара. Тако се може рећи да поред теоријског поседује и практично знање. Професор Стаменковић успешно се бави пчеларством и истиче да су плодови који се добију посредством опрашивања пчела квалитетнији и лепши. Поред позива да се произвођачи стриктно придржавају упутстава за примену препарата, он апелује да произвођачи обавештавају пчеларе када третирају своје воћњаке јер пчелари могу кошнице уз обезбеђену вентилацију и воду да затворе пчелиња друштва на један дан. Позива на сарадњу воћаре и пчеларе, јер каже пчеле су много корисније за воћаре него за саме пчеларе.

У наставку овог семинара пољопривредници су постављали питања о конкретним средствима за заштиту биља и времену третирања.

Пољопривредна стручна служба Краљево припремила је и поделила пољопривредницима Каталог BC Hibridi d.o.o и флајер о Хигијени у примарној производњи ситног воћа.

М.В.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial