Skip to content

Document Header

СЕЋАЊЕ НА ПАЛЕ ЗА СЛОБОДУ

СЕЋАЊЕ НА ПАЛЕ ЗА СЛОБОДУ published on

Дан ослобођења Врњачке Бање, 15. октобар, свечано је обележена полагањем венаца испред спомен-плоче. Минутом ћутања, присутни су одали пошту погинулима. Венце су положили представници СУБНОР-а и Општине Врњачка Бања.

– На данашњи дан, 15. октобра 1944. године ослобођена је Врњачка Бања у Другом светском рату од окупатора и њихових помагача, а уједно и победа над фашизмом. Врњачку Бању је ослободила Друга пролетерска дивизија и 223. Стрељачка дивизија, као и 67. Корпус Црвене армије. Иначе, из Врњачке Бање и околине учествовало је око 1.500 бораца уз огромну подршку народа.

Нажалост, у том четворогодишњем рату изгинуло је око 300 бораца, преко 200 их је одведено у разне логоре где су касније стрељани, а материјална штета била је огромна.

О борби српског народа за слободу је доста написано и речено, да је сувишно било шта више додавати или одузимати, али зато организације бораца, потомака страдалих са осталим грађанима има обавезу да поштује и чува традицију на све жртве рата и да преноси на млађе генерације да то исто чине, како би имали срећнију будућност.

Зато, још једном, нека им је вечна слава и хвала, рекао је Југослав Жерађанин, председник СУБНОР-а.

– Нажалост, од бораца ослободилаца Врњачке Бање 1944. године, нико данас није жив. Они су своје животе положили на олтар Србије да бисмо ми данас живели у слободи. Сва спомен-обележја која се налазе на територији В. Бање су наш образ. Кад обележавамо ове годишњице и значајне датуме, треба да нас буде више. Нека нам је срећан Дан ослобођења у Дргом светском рату, рекао је Слободан Дишовић, секретар ОО Црвени крст у В. Бањи.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial