Skip to content

Document Header

Сећање на славне српске војнике

Сећање на славне српске војнике published on

Петнаестог септембра навршило се 99 година од пробоја Солунског фронта, што се испоставило као одлучујуће за слом централних сила у Првом светском рату.sol.front 1

Тим поводом Удружење потомака ратника 1912. – 1920. Врњачка Бања организовало је свечаност посвећену Дану пробоја Солунског фронта која је одржана у Централном  бањском парку, испред споменика Александру Карађорђевићу, врховном команданту српске војске у Првом светском рату.

 Овој свечаности присуствовао је велики број Врњчана и бањских гостију, а венце са цвећем положили су Зорица Бекчић и Огњан Топаловић испред Удружења потомака ратника 1912. – 1920. и  Бобан Ђуровић и Иван Радовић, председници Општине и Скупштине општине Врњачка Бања.sol.front2

Приредбу је отпочела певачка секција Удружења за културу „Врњачки вез“ под управом Милана Миодраговића извођењем српске химне.

О пробоју Солунског фронта, као и његовом значају говорио је Слободан Дишовић, председник Удружења потомака ратника 1912. – 1920. Дишовић је своје обраћање започео цитирајући наредбу српске Врховне команде,  издате уочи пробоја Солунског фронта….

„Сви команданти, командири и војници треба да буду ношени идејом да од брзине продирања зависи цео успех офанзиве. Треба дрско продирати, без починка до крајњих граница могућности људске и коњске снаге. Са непоколебивом вољом и надом у бога – јунаци, напред у отаџбину”.

bosko rudjincanin

Хор „Врњачки вез“ наступио је потом са песмом „Тамо далеко“ која симболизује и страдања и победе српских војника, Даница Карамарковић, ученица четвртог разреда Гимназије говорила је поему „Србија“ Оскара Давича, а књижевник Бошко Руђинчанин своје стихове из књиге посвећену једном од својих стричева који су настрадали на Солунском фронту.  Завршница ове приредбе припала је „Врњачком везу“ и извођењу композиције Марш на Дрину са мозаичним казивањем Миће Живојиновића из свог дела „Живот преточен у памћење“.

М.В.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial