Skip to content

Document Header

СЕДНИЦА НО „БЕЛОГ ИЗВОРА“

СЕДНИЦА НО „БЕЛОГ ИЗВОРА“ published on

Осамнаестог новембра одржана је 47. седница НО ЈП „Бели извор“ која је имала свечани карактер.zagrza vrnjacka banja beli izvor

Осамнаестог новембра одржана је 47. седница НО ЈП „Бели извор“ која је имала свечани карактер, наиме, била је посвећена јубилеју, 25 година од изградње капиталних инвестиција у области водоснабдевања, односно пројеката Загржа 1, Загржа 2, резервоарски простор и др. Свечану седницу отворио је Ратомир Стевановић, председник НО. Поред чланова НО седници су присуствовали и председник Општине Бобан Ђуровић, председник СО Родољуб Џамић, као и представници синдиката.

Краћи историјат о каптирању извора у сливу Велике и Мале реке и Беле реке, пројектима Загржа 1 и Загржа 2 који су рађени 1990. и 1991. године изложио је Драгослав Благојевић, директор ЈП „Бели извор“.

Први водовод у Врњачкој Бањи урадио је генерал Белимарковић 1892. године. Од тада, како се Бања градила развијала се и инфраструктура водоснабдевања. До 1990. године В. Бања имала је обезбеђено око 73 литра воде. Та количина није била довољна. 1990. године кренуло се са изградњом Загржа 1 и Загржа 2. Каптирано је пет извора издашности 4,7 литара секундних воде. 1991. године из слива Беле реке каптирано је 11 извора чија је издашност била 8,1 литара. Финансијски ефекат за „Бели извор“ је 16,6 милиона динара годишње, а 360.000 кубних метара воде за 25 година износи 9 милиона кубика воде чија је вредност око 416 милиона динара. Иначе, данас процењена вредност пројеката Загржа 1 и Загржа 2 била је око 35 милиона динара.

Деведесете године започело се са израдом пројектне документације за акумулацију „Селиште“, спроведени су истражни радови у Угљареву. Врњачка Бања тренутно има око 120 секундних литара воде, рекао је Благојевић.

Родољуб Џамић био је идејни творац и покретач изградње капиталних инвестиција у области водоснабдевања.

– Свечана седница је организована да би локална самоуправа на челу са председником исказала свој став и своју политику у односу на комуналне делатности. Чини ми се да смо ми тада следили визију покојног генерала Белимарковића, човека који је оставио дубоког трага у развоју Врњачке Бање кад је у питању комунална инфраструктура. Ми смо тада донели одлуку да радимо ту инвестицију у врло тешким и сложеним условима. Поента ове приче је да ми покушамо са локалном самоуправом да се вратимо на те неке стазе. Ми смо хтели да обезбедимо Врњачкој Бањи здраву пијаћу воду гравитационо, да не зависи од струје. Треба да се зна да смо у то време покренули пројекат „Пијаца“, та средства нису отишла у плате и ми дугујемо захвалност радницима „Белог извора“, рекао је Родољуб Џамић и најавио да ће ускоро Врњачка Бања добити још два литра воде са новог каптираног извора.

– Сматрам да је јако добро што је на овакав начин организована ова седница, јер треба поменути све оно што је било добро, оно што је сада добро. Пројекти Загржа 1 и 2 дословно су променили животни ток у Врњачкој Бањи, створили су услове да Бања добије квалитетну и здраву воду за пиће. Без воде нема ни развоја места. „Бели извор“ је фирма која је годинама уназад много учинила за Врњачку Бању, не само са пројектима водоснабдевања, већ и са другим пројектима које ова фирма из сопствених средстава помагала, са својом механизацијом, ресурсима. Из тог разлога обавеза локалне самоуправе је да помогне и да ово предузеће настави да ради, јер ипак је оно полуга моћи у нашем месту и оно је предузеће од кога крећу све инвестиције у нашој Општини.

Када би данас радили тако крупне захвате, за то би биле потребне велике политичке одлуке, велике финансије. Стичем утисак да су се у то време много брже, много лакше, са мање средстава и са мање механизације крупни пројекти одрађивали. Срж у томе видим само у спремности, одлучности људи који су у том тренутку били, људи који воле своје место, људи који воле своју фирму, људи који су спремни да ураде нешто што ће бити на добробит свих грађана.

Пројекат Загржа 1 и 2 доноси бољитак овом месту и ствара услове за развој и функционисање Бање, рекао је Бобан Ђуровић и честитао јубилеј обележен на скроман, поносан начин и захвалио се руководству „Белог извора“, тадашњим упосленицима и локалној самоуправи за допринос у реализацији овог капиталног пројекта пре четврт века.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial