Skip to content

Document Header

СЕОСКЕ ИГРЕ

СЕОСКЕ ИГРЕ published on

СЕОСКЕ ИГРЕ СПОРТСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ ОДРЖАНЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Србија је једна од ретких земаља у којој су се до данас одржале сеоске игре. Кроз пројекат Сеоске игре Спортског савеза Србије могуће је објединити како спортске тако и разне културне вредности наше земље под покровитељством Владе Републике Србије, Министарства омладине и спорта Републике Србије, Антидопинг агенције Републике Србије као и Завода за спорт и медицину Републике Србије.

Град домаћин Сеоских игара Спортског савеза Србије 26 и 27. септембра била је Врњачка Бања.

Сеоске игре одржане су у сарадњи са Општином Врњачка Бања и Спортским центром а такмичарски део игара у спортској хали „Владе Дивац“. Манифестација је отворена интонирањем химне Републике Србије „Боже правде“  у извођењу КУД-а „Златни вез“ Врњачка Бања.

За разлику од прошле године када је у пројекат укључено 5 екипа, у 2020 години на Сеоским играма учествовало је 10 екипа и то: Сомбор, Уб, Краљево, Ваљево, Петровац на Млави, Велика Плана, Зајечар, Мајданпек, Врање и Прибој.

Такмичења су одржана у свакој општини у 10 дисциплина, број екипа био је ограничен на 4, играло се без публике, учесницима је мерена температура, држана је дистанца и водило се рачуна о дезнфекцији руку и спортских реквизита, због пандемије Корона вируса.

Дисциплине у којима су те такмичари надигравали:

фудбал, одбојка, шах, народно рвање, скок у даљ из места, бацање камена са рамена, надвлачење конопца, штапа, прелазак преко полигона, обарање руку.

Екипе победнице су:  Врело (Уб), Грљан (Зајечар), Гаково (Сомбор), Милошевац (Велика Плана), Милочај (Краљево), Власе (Врање), Батковић (Прибој).

Такмичење нису одржана у Ваљеву, Петровцу на Млави и Мајданпеку, где је процењен висок ризик од заразе, али ће они своје представнике имати на финалу Бранковина испред Ваљева, Каменово као представник Петровца на Млави и прошлогодишњи пободник Сеоских игара Рудна Глава из Мајданпека.

Финале је подељено у два дана, како се не би правила гужва на борилиштима. Екипе победнице биле су Врело (Уб), Грљан (Зајечар), Гаково (Сомбор), Милошевац (Велика Плана), Милочај (Краљево), Власе (Врање), Батковић (Прибој), Бранковина (Ваљево), Каменово (Петровац на Млави) и прошлогодишњи победник Сеоских игара Рудна Глава из Мајдампека.

Захвалница за организацију финала Сеоских игара Спортског савеза Србије уручена је Општини Врњачка Бања коју је у име града домаћина примио заменик председника Скупштине општине Врњачка Бања Дане Станојчић као и председник Спортског савеза Врњачке Бање Душан Радовић

Окупљенима се обратио председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек који је Сеоске игре и званично прогласио отвореним и овом приликом истакао: „Жеља ми је да се сви такмичари друже, забаве, али и пруже свој максимум у игри и искрену веру у победу свог тима. Дајте максимум на терену али се понашајте фер и спортски“.

Након такмичарског дела, другод дана манифестације, захвалнице су подељене територијалним спортским савезима и представницима екипа учесница финала за учешће у овогодишњој манифестацији уз захвалност што су били организатори такмичења у својим општинама што је забележено групним фотографисањем.

Пехаре, медаље и поклоне Спортског савеза Србије за освојено треће место екипи Бранковина (Ваљево) доделио је Душан Радовић, председник Спортског савеза Врњачка Бања. Награду другопласираној екипи уручио је Горан Марјановић, генерални секретар Спортског савеза Србије.

Пехаре, медаље, поклоне и изградњу спортског терена са тартаном за своје село екипи Батковићи (Прибој) као и прелазни пехар уручио је Давор Штефанек, председник Спортског савеза Србије за освојено прво место на Сеоским играма.

Како је циљ манифестације одржавање традиције, добро дружење и рекреација, са задовољством се могло констатовати да је циљ у потпуности испуњен.

Два сјајна спортска дана, промоција старих, готово заборављених вештина и спортова, фер плеј на врхунцу и борба до последњег даха, обележили су дводневну спортску манифестацију Спортског савеза Србије одржану у Врњачкој Бањи.

Никола Вељковић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial