Skip to content

Document Header

СИМБОЛ УСПЕХА И ТРАЈАЊА

СИМБОЛ УСПЕХА И ТРАЈАЊА published on

Ове године, у јулу месецу, одржана је 17. манифестација „Златне нити“, исто толико година истоимено Удружење жена води Светлана Трифуновић.

У Новом Селу, на манифестацији „Прва бразда“ у друштву жена из Кузмина

– Ово је година у којој обележавам 40 година хуманитарног рада како у Војводини, тако и у Врњачкој Бањи. Наше УЖ „Златне нити“ основале смо са циљем  да помогнемо старима, деци без родитеља, деци с потешкоћама у развоју и, пре свега, да чувамо традицију народног стваралаштва. Паралелно пратимо домаће и међународне манифестације у домаћој радиности, кулинарству  и изворном стваралаштву. Недавно је потписан нови уговор о сарадњи са нашим УРДОУР-ом, а потписан је и уговор о учешћу у међународном  пројекту са Факултетом за хотелијерство и туризам. Наше „Златне нити“ промовишу Врњачку Бању, то смо учиниле представљајући традицију народног стваралаштва на ТВ Хепи у марту месецу, учетвујући у  Данима европске баштине прво на Променади у Врњачкој Бањи, а потом и у граду Бутел у Северној Македонији. Учествовале смо и на „Слави гастро“ у Београду коју је организовао САЦЕН. Имале смо и успешно учешће на семинару одржаном на Златибору, на тему „Како сачувати жене на селу“? Овај семинар организован је под покровитељством Министраства за пољопривриду, а поред жена из „Златних нити“ учествовале су жене из Новог Пазара и „Клуб три“ из Ужица, прича Светлана Трифуновић.

Да би манифестација „Златне нити“ трајала овако дуго и опстајала у мору манифестација, Светлана је годинама уназад градила и неговала пријатељство са сличним удружењима у земљи и иностранству. Тако је током година потписано 17  уговора о посестримству и то: са „Активом жена Платичево“,  са „Активом жена Бачки Јарак“; са „Активом жена Српска Црња“; са Удружењем „Мартичанке“; Удружењем „Златне руке Баточине“; Удружењем „Клуб три“ Ужице; Друштвеном организацијом „Милева Марић“ из Руме; Удружењем „Сремице“ из Пећинаца; Удружењем „Хестија“ из Малог Иђоша (Мајор Марта), Удружењем „Извор“ Књажевац;  Удружењем „Моравска шареница“ Лапово; Удружењем „Авенија“ из Косовске Грачанице; „Организацијом жена из Црне Горе“ из Подгорице; Организацијом „Ирижанке“ из Ирига; Удружењем „Др Олга Ђорђевић“ из Скопља; Удружењем „За треће доба јесени“ Мислиње и њиховим председником Иваном Хонечиком и Удружењем „Универза“ из Велења и њиховом председницом Јожицом Гробелник.

Поред сестринских организација, прича даље Светлана, уско сарађујемо и са Организацијом „Бели анђео“ из Бјељине, Удружењем жена Бањалуке и Удружењем жена са Пала. Укупно гледано Војводина је најмногобројније заступљена на нашој манифестацији, сваке године излажу од 40 до 45 организација и удружења. Ове године имали су и неколико културноуметничких друштава: КУД „Новак Радовић Мол“ наступио је с ансамблом, хором и фолклором, затим, КУД „Иво Лола Рибар“ из Сонте, КУД „Цар Душан Силни“ из Фехетића наступио је са хором, позоришном трупом и фолклором, Певачка група из Зрењанина. Свакако треба поменути и остала културноуметничка друштва и групе која су наступали током „Златних нити“ у Врњачкој Бањи. То су: КУД „Абрашевић“ из Врњачке Бање, КУД „Јелек“ Подунавци, „Џивџан“ Врњачка Бања, „Извор“ Врњачка Бања,  „Врњачки вез“ Врњачка Бања, КУД Адрани, КУД „Свети Никола“ из Трстеника, „Абрашевић“ из Ниша и Певачка група „Абрашевић“,  „Славуј“ из Севојна, „Ластавице“ из Велења, „Никола Тесла“ из Београда, Певачка група из Призрена, „Ризница“ из Краљева и др.

„Златне нити“ на Данима европске баштине у Врњачкој Бањи

Светлана Трифуновић истиче посебно добру сарадњу са Угоститељско-туристичком школом са Домом ученика у Врњачкој Бањи током свих година постојања манифестације. Углавном су то ученици кулинари, туристички техничари, посластичари предвођени својим стручним наставницима, а одабрани од директорке Јелене Спасојевић. Слична сарадња остварена је и са Факултетом за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи.

Манифестација „Златне нити“ је увек била  и технички дотерана, Светлана је имала и добијала подршку Скупштине општине, Туристичке организације, медијских кућа – Врњачке радио телевизије и „Врњачких новина“, Библиотеке и Културног центра, Интерклиме графике.

– Наравно, велику помоћ сам добијала од наших хотелијера који су били домаћини манифестације. То су били Хотел „Славија“, Највише пута Хотел „Звезда“, односно „Цептер“, Хотел „Фонтана“, Хотел „Бреза“ и Спец. болница „Меркур“. Ту су и појединци: посластичар Чепа,  Љуба Вељковић, Маја Вељковић и Бранислав Ђукић као декоратер и координатор. За сав овогодишњи  успех и даљи рад заслужни су мој супруг Славољуб Трифуновић и цела моја породица, додаје Светлана.

Да „Златне нити“ трају, ипак су најзаслужније дугогодишње чланице удружења , а то су Милена Чеперковић, Нада Гачнар и Јелица Топаловић, ткаље, Љубица Црноглавац пусловање, Милица Маринковић, шивење, Рада Тривић и Мира Ђурашевић креативна радионица, Ружица Лазаревић, аматерски сликар, и млађе чланице Бојана Булатовић, Тијана Раденковић, Тања Спасић и Слађана Божиновић.

Ове године, због Ковид 19 било је нешто мање одржаних манифестација, но „Златне нити“ су учествовале на „Првој бразди“ у Новом Селу, на „Госпојинским данима“ у Фекетићу, на Међународном семинару на Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи.

М.В.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial