Skip to content

Document Header

„СЛЕПА ЖЕНА У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ“

„СЛЕПА ЖЕНА У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ“ published on

САВЕТОВАЊЕ САВЕЗА СЛЕПИХ СРБИЈЕ

Уз подршку Министарства за рад запошљавање борачка и социјална питања Савез слепих Србије је у периоду од 7. до 9. јула у Хотелу „Бреза“ у Врњачкој Бањи организовао саветовање намењено слепим и слабовидим женама под називом „Слепа жена у савременом друштву“.

Циљ скупа био је да се слепим и слабовидим женама приближе неке од савремених технологија, али и да оне кроз размену искустава на различите животне  теме буду оснажене и подстакнуте за нове изазове.

Скуп је имао и међународни карактер, јер су представници Македоније и Бугарске довели своје даме, које су активно учествовале и пренеле искуство из својих држава.

Најпре је председник Савеза слепих Србије Милан Стошић свим женама пожелео добродошлицу и захвалио се што су и овога пута у великом броју присутне овом важном скупу, а онда се приступило свечаном потписивању протокола о сарадњи између Савеза слепих Србије и „Женског центра Милица“ из Врњачке Бање, који је дугогодишњи партнер и сарадник у реализовању овог саветовања. Циљ споразума је заједничка реализација пројеката како би се унапредио квалитет здравља слепих жена, а уколико буде подршке донатора у наредном периоду је планирано да се уради аудио водич о начину и техникама за самопреглед дојке који би био намењен свим заинтересованим слепим женама.

Бранка Бркић, секретар Савеза слепих Србије представила је учесницима Извештај о родној равноправности Европског савеза слепих уз поређење са ситуацијом у Србији када је заступљеност жена у органима Савеза у питању. Представљена је и база о евиденцији чланства коју је Савез слепих Србије урадио у сарадњи са тимом стручних људи из фирме „Anoris technology“ и прва говорна синтеза на српском језику за мобилне телефоне са андроид платформом „Даница“, коју су урадили представници Удружења за кориснике асистивних технологија (УКАТ) и компаније „Алфанум“ из Новог Сада.

Уз активно учешће учесница одржана је  радионица коју је водила дипл. психолог и мастер комуниколог Марија Милановић под називом „Жене питају“ са акцентом на тему „Слепа жена у улози мајке“.

Гости Саветовања били су дефектолог логопед и live coach Гордана Максимовић и др Звездан Максимовић, хирург онколог из краљевачког Здравственог центра „Студеница“, који су кроз представљање књиге „Мирис позитивног духа“ слепим женама дали савете како да се суоче са превазилажењем различитих животних ситуација, али их научили и неким антистрес техникама.

Јелена Ћусловић из Чачка, ауторка романа „Очи“  представила је своју књигу и поклонила је у аудио формату свим учесницама Саветовања.

Захваљујући подршци компаније из Панчева „Данијела комерц“ Д.О.О. учeснице саветовања добиле су поклоне „Голден роуз“ козметике.

Други дан скупа био је посвећен радионици „Едукација слепих жена за самопреглед дојке“ коју су успешно водиле Весна Бонџић председница „Женског центра Милица“ из Врњачке Бање и др Брана Милетић из Дома здравља В. Бања.

Велико интересовање жена за овај скуп и њихово активно учешће  у свим сегментима рада говори о томе да су овакве едукативне активности потребне нашој популацији и да их чешће треба организовати, рекла нам је Јелена Стојановић, потпредседница Савеза слепих Србије.

М.Ст.Ј.           

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial