Skip to content

Document Header

СЛИКАРСКА КОЛОНИЈА У ХОТЕЛУ „ФОНТАНА“

СЛИКАРСКА КОЛОНИЈА У ХОТЕЛУ „ФОНТАНА“ published on

У Хотелу „Фонтана“ од 24. до 28. јуна Удружење „Људи у акцији“ и Општина Врњачка Бања организовали су ликовну колонију која је окупила 16 ликовних уметника из Сомбора, Крагујевца, Ниша, Новог Сада, Бачке Паланке, Ужица, Смедеревске Паланке, Чачка, Лознице.

Председник Удружења „Људи у акцији“ које је прошле године организовало колонију у Хотелу „Соларис“ је Бора Костић, а сасзивач овогодишње колоније је Ратко Трифуновић Бањац. Сликари ће Хотелу „Фонтана“ поклонити по две своје слике.

Милан Радаковић (1949) сликарство је учио у доброј традицији сомборских атељеа. Награђиван више пута. Самостално излагао на осам изложби а на колективним више стотина пута у земљи и иностранству. Дела му се налазе у бројним приватним колекцијама, установама и институцијама.

Милорад Рађеновић (1940) из Сомбора, сликар аматер, члан је Удружења ликовних стваралаца „ Ликовна група 76“. Имао је 26 самосталних и преко 300 колективних изложби. На Светој Гори боравио 2000. године. Нацртао 17 манастира , а цртежи су били изложени у Амбасади Словачке.

Сликарство је Ненаду Деврњи (1957) из Бачке Паланке љубав од малих ногу, а активно слика од осамдесетих година. Већи део сликарског опуса су иконе и историјски мотиви. Урадио је неколико хиљада икона до сада. Учесник је многих колонија и један од оснивача Сликарског удружења у Бачкој Паланци.

Љубиша Живадиновић (1959) из Ниша слика већ четврт века. Излагао је на 40 колективних изложби, а учествовао је на преко 70 ликовних колонија. Слика пејзаже, мртву природу, актове и портрете, а преовладава импресионизам.

Правник Бранислав Радовановић (1939) из Смедеревске Паланке преко 50 година бави се сликањем. У уљу и пастелу ствара портрете, пејзаже и мотиве мртве природе. Имао је 15 самосталних изложби и учесник је великог броја сликарских колонија.

Ужичанин Ђорђе Станић (1973) професор је ликовне културе, а тренутно је самостални уметник. Слика пејзаље Западне Србије. Већ 20 година излаже своје слике у Галерији „Снежник“ у Врњачкој Бањи. По други пут је на овој колонији. Мао око 80 самосталних и велики број колективних изложби у земљи и иностранству. Одликује га експресионистички манир.

Мртва природа и пејзажи Миодрага Лазаревића (1951) из Чачка одишу лирским реализмом. Пензионер је, а радио је у Народној одбрани. Сликањем се бави од своје 15. Године. Са Ратком Трифуновићем познаје се преко 50 година и сарађивао је са њим на многим колективним изложбама.

Петар Јелић Звонко (1962) из Бачке Паланке ради у основној школи као професор ликовног. Импресиониста је а узори су му Моне и Сезан. Активно слика 40 година. Имао 13 самосталних изложби. Први пут је у Врњачкој Бањи као вишедневни гост, до сада је неколико пута доводио ђаке на екскурзије.

Преко 40 година дипл. ек. Велибор Веља Бугарин (1951)  из Новог сада бави се сликањем. Имао преко 50 самосталних изложби уз учешће на више стотина колективних изложби у земљи и иностранству. Врњачку Бању посећивао ранијих година и сада не може да је препозна, јер, како каже, види се велики рад. Волео би да се језгро Бање сачува.

Марија Ружичић (1968) из Крагујевца сликарством се бави 25 година. Члан је УЛУПУДС-а од 2015. године. Омиљени мотив јој је урбани пејзаж. Учесница је многих колонија, излагала је на много колективних изложби. За сада имала је једну самосталну изложбу у Крагујевцу.

Професор физичке културе Радиша Миловановић Кале (1946) из Крагујевца већ четири деценије посвећен је сликарству. Цео живот као спортиста провео је у природи и ту је научио да ужива у лепоти пејзажа које овековечује на својим сликама.

Техничар у ФНП „Застава“, пензионер Милош Сарић (1954) из Крагујевца већ 16 година има статус слободног уметника. Ради савремене урбане пејзаже. Имао је 10 самосталних изложби у Србији и бившој Југославији, као и три самосталне изложбе у Бечу.

Дипл. инж. маш. Сава Бабић (1947) из Лознице један је од оснивача Ликовне групе „Н 8“ у Лозници. Поред сликања активно се бави карикатуром. Двадесетак година учествује на домаћим и међународним фестивалима карикатуре. Освојио је око 60 награда за карикатуру. Први пут је у Врњачкој Бањи која је на њега оставила веома лепе утиске.

Врњчанин Ратко Трифуновић Бањац (1945) сликарством се бави више од пола века. Најпре акварелом, осликавањем ћупова и тањира од теракоте, а потом је почео да слика на платну које сам припрема.Учесник је преко 200 колонија у Мађарској, Хрватској и широм Србије, а прва колонија  била му је Сићевачка „Сусрети другарства“ седамдесетих година. Оснивач је Ликовног удружења „Језеро“ у В. Бањи са покојним Милутином Богићевићем.

Вера Муњас (1945) из Врњачке Бање Академију је завршила пре 10 година, а сликарством се бави 30 година. Имала је 6 самосталних изложби. Слика разноврсне мотиве, уља на платну. Бави се и уметничком фотографијом. Члан је Удружења „Језеро“.

Према речима Радмила Раше Стевановића (1940) из Крагујевца, он је прво почео да црта, па је тек онда научио да пише. Наставник је српског језика. Најрадије слика пејзаже. Имао је 30 самосталних и око 300 колективних изложби.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial