Skip to content

Document Header

СПОМЕНИК СВЕТОМ САВИ

СПОМЕНИК СВЕТОМ САВИ published on

У ГРАЧАЦУ ОТКРИВЕН ВЕЛИЧАНСТВЕНИ СПОМЕНИК СВЕТОМ САВИ

Преко хиљаду мештана Грачаца, суседних села и Врњачке Бање, окупило се на откривању споменика Св. Сави. Заветна слава села Грачац, Успење Пресвете Богородице – Велика Госпојина, 28. августа, биће упамћена у историји села и Општине Врњачка Бања, по откривању величанственог споменика, нашем првом архиепископу и просветитељу.

Споменик Св. Сави откривен је и присуству свештенства, председника Општине Бобана Ђуровића и председника Скупштине општине Ивана Радовића, након сечења славског колача, чиме су се мештани, привредници донатори и локална самоуправа, одужили на овај начин, првом ктитору храма, светитељу Сави српском, који је подигао храм у славу Пресвете Богородице.

– Морам на почетку обраћања да кажем, хвала свима који су овде дошли као пријатељи села и који су добили позив да учествују у једном, овако великом делу, за нашу цркву у Грачацу али и великом делу за нашу Општину, а самим тим и за Србију. Идеја која се родила, да градимо Трг Светог Саве и споменик, пре свега је  идеја која је имала своје утемељење, с обзиром да је црква Светог Саве, по записима и писању, старија од манастира Жича. Постоје записи у којима се говори да је Свети Сава управо на овом месту планирао изградњу манастира Жича. Дуго векова и година је прошло, ми смо успели да урадимо нешто што је требало пре много векова да се деси и ја сам поносан, као председник Општине и мештанин овог села, што су пре свега људи, донатори направили овај трг, овај споменик, рекао је Бобан Ђуровић окупљеним мештаним и гостима.

– Ја сам позвао све донаторе, своје пријатеље, али не све, мој круг пријатеља је много већи и ми имамо још планова и идеја које ћемо остварити у овом месту, додао је уз осмех захвалности, Ђуровић. Много је било мештана који су ми рекли да нису знали да се прикупљају средства и да би радо учествовали али није било јавног позива. Знали смо вредност читавог пројекта, око 50 хиљада евра је процена коштања али је мали новац за оно шта смо добили. Овде ће бити место окупљања наше деце, свих оних који воле православље и свих оних који воле да виде лепоте Врњачке Бање али и околних места општине. Идеја се родила тачно пре годину дана, када смо одлучили да градимо овакав трг. Ишли смо поступно и искористили све најбоље што имамо код нас, наше људе и донаторе, наше вајаре, архитекте, извођаче, па чак је и наш човек из Грачаца радио изливање споменика, рекао је на откривању споменика Св. Сави у Грачацу, председник Општине и мештанин Грачаца, Бобан Ђуровић.

С.Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial