Skip to content

Document Header

СПРОВЕДЕНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ У РУЂИНЦИМА

СПРОВЕДЕНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ У РУЂИНЦИМА published on

Општински одбор Црвеног крста Врњачка Бања, Месна заједница Руђинци и служба Трансфузије крви Крагујевац у понедељак 28. септембра текуће године, организовали су акцију добровољног давања крви, пету по реду.

Према годишњем плану и програму Општинског одбора Црвеног крста Врњачка Бања за 2020. годину акције су у протеклом периоду одржане у насељеним местима Рсавци, Ново село, Липова и Грачац. Страх који влада због ширења вируса Корона међу грађанством, ни једну од спроведених акција није довео у питање. На локацијама где су се окупљали даваоци, како би донирали своју драгоцену течност, поштовале су се мере Кризног штаба, држала дистанца и носиле заштитне маске, па је тако било и у насељеном месту Руђинци. Здравствени радници Службе трансфузије крви Крагујевац, напомињу да је крајње безбедно бити давалац.

Сваки узорак крви шаље се на даљу анализу и одређује постојаност антитела Корона вируса у крви ако она постоји код даваоца.

У оквиру пете акције Добровољног давања крви, крв је дало 30 особа, код којих је 6 одбијено из медицинских разлога, тако да је прикупљено 24 јединица крви.

Председник Месне заједнице Руђинци Драган Лазић истиче, да су просторије „Мофаза“ детаљно и хигијенски припремљене по свим стандардима за добровољно давање крви, да се мештани овог насељеног места радо одазивају хуманитарним акцијама и да охрабрује податак да се број давалаца повећава из године у годину.

Никола Вељковић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial