Skip to content

Document Header

“Судијски дани 2015” у Врњачкој Бањи

“Судијски дани 2015” у Врњачкој Бањи published on

У организацији Врховног касационог суда, годишње саветовање судија Републике Србије “Судијски дани 2015”, одржава се у Врњачкој Бањи, од 14. до 17. октобра 2015. године.seminar sudija ministar selakovic vrnjacka banjaГодишње саветовање судија је традиционалан скуп који окупља велики број представника правосуђа, еминентних домаћих и страних стручњака из области права, као и представника међународних организација. Годишње саветовање судија “Судијски дани 2015” који се у организацији Врховног касационог суда, одржава у Врњачкој Бањи, отворио је Драгомир Милојевић председник Врховног касационог суда, који је најавио озбиљне кораке поводом решавања старих предмета и уједначавање судске праксе. Такође је навео да ће судије и ове године на саветовању износити своје реферате, учествовати на округлим столовима, а све у циљу да се допринесе ефикаснијој заштити грађана.

Након излагања Милојевића, присутнима се обратио Министар правде у Влади Републике Србије Никола Селаковић.

“Неуједначена судска пракса Србију много кошта. Можда најбоље то знају судије Уставног суда и ми из Министарства правде, када нам из Стазбура стигну одштетни захтеви за наплату” навео је Селаковић.

Према речима Селаковића, Србији нису потребна четири правна подручја и различита тумачења истог правног чињеничног стања. Из тог разлога ће се, у разговорима са Врховним касационим судом размотрити формирање једног апелационог суда за подручје целе Србије, како би се уједначила судска пракса.

Новим законом о извршењу и обезбеђењу који би требао да буде усвојен до краја године, омогућиће се решавање проблема старих предмета из материје извршења, око два милиона старих предмета.

“Овим законом ће извршење бити измештено из суда. Судови ће се  се убудуће бавити само суђењем – кривицом и парницом. Остале симуловане послове који служе да подигну резултате рада, више неће радити судије”, речи су министра правде Селаковића.

Говорећи о рационализацији радних места, Селаковић је навео да је то политика владе, којом се врши реструктуирање система и навео да је забринут због чињенице да тренутно у читавом правосудном систему Србије има свега 92 приправника. Најавио је запошљавање још 200 приправника, у Новој години, који треба да помогну судијама да раде још ефикасније.

Такође је напоменуо да “није на министру да критикује судије, јер то треба да ради председник највишег суда у Србији”, али им је поручио да суде по својој савести.

Присутнима се обратио и шеф делегације Европске уније у Србији, Мајкл Девенпорт и том приликом поручио српским судијама да имају највећу дужност, одгворност, па чак и привилегију да гарантују владавину права у Србији.

“Владавина права је систем у ком се закони спроводе, али и дух у коме се штите основна права. То је систем у коме се правда не само примењује, већ се она и види. Ту нико није изнад закона”, речи су Девенпорта.

Према Девенпорту, кључ владавине права се налази у независном и непристрасном судству, у ком судије могу да спроведу правду, само према закону и сопсвеној савести. Девенпорт је указао и да ће предстојећи преговори са Европском унијом бити одличан механизам, за праћење процеса реформи у судству и за упоређивање резултата.

Својим присуством традиционално годишње саветовање судија подржао је и председник Општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић, а у име домаћина присутне је, у конгресном центру хотела “Звезда”, поздравио председник Скупштине општине Врњачка Бања, Родољуб Џамић.

” Ово је највећа судница у Србији, у Европи. То ви показујете. И прошле године је овде био велики број судија, колега, колегиница који су учествовали у раду овог скупа. Није то мање ни ове године”, навео је Џамић.

Председник Врњачке скупштине изразио је посебну захвалност председнику Врховног касационог суда и његовим сарадницима, што су за место свог окупљања одабрали управо Врњачку Бању.

Тродневном саветовању “Судијски дани 2015”, које је окупило око хиљаду учесника, присуствују поред осталих гостију из региона и САД, шеф мисије ОЕБС-а Питер Бурхард, као и амбасадор Холандије Хенрик ван дер Дор.  

Тема овогодишњег саветовања је “Правосуђе данас, закони и њихова примена и актуелна спорна питања у судској пракси”, а присутни ће кроз тематске сесије разговарати о великом броју важних питања, са којима се сусрећу у пракси.

Годишње саветовање судија је традиционалан скуп који окупља велики број представника правосуђа, еминентних домаћих и страних стручњака из области права, као и представника међународних организација.

Срђан Удовичић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial