Skip to content

Document Header

Свечано отварање Одељења хемодијализе у Специјалној болници за интерне болести

Свечано отварање Одељења хемодијализе у Специјалној болници за интерне болести published on

Дана 12. октобра  државни секретар Министарства здравља проф. др Берислав  Векић посетио је Одељење за хемодијализу, смештено у   Специјалној болници за интерне болести у Врњачкој  Бањи.interna bolnica

Овом догађају  присуствовао је велики број лекара, директора здравствених установа, донатора и грађана Врњачке Бање.interna bolnica 2

Госте је у име колектива Специјалне болнице за интерне болести поздравила директорка ове установе   др Вања Балшић, која је овом приликом истакла  да је Одељење за хемодијализу почело са радом 14. септембра,  после више  година покушаја  да се покрене рад ове службе, и више година борбе за опстанак установе, са наменом за дијагностику и лечење акутних  и хроничних болести унутрашњих органа.lekari interne bolnice

 „ Покретањем одељења за хемодијализу и његовим успешним радом за који очекујемо  да ћемо унапређивати и проширивати надамо се да смо борбу за опстанак оставили иза себе и да ће нам следећи циљеви бити: унапређење квалитета стручног рада и повећање асортимана медицинских услуга. Посебно нам је задовољство што хемодијализа у нашој болниоци почиње са радом у години великог јубилеја нашег места , када обележавамо 150 година организованог бављења туризмом.  Отварањем хемодијализе наш колектив се придружује напорима свих наших установа  да туристичка и здравствена понуда Врњачке Бање  буду квалитетнија и садржајнија. Сада  и туристи који су на програму хроничне хемодијализе, могу да се дијализирају у нашој Болници. Све то не би било могуће без велике подршке и  помоћи Министарства здравља Републике Србије, али  и бројних установа и појединаца , којима се овом приликом у своје име, у име колектива, а посебно  у име пацијената захваљујем. Надамо се даљој успешној сарадњи која треба да резултира унапређењем објекта  болнице, изградњом болничког парка, побољшањем услова рада у свим нашим службама, и најважније , обнављањем рада коронарне јединице и поновним збрињавањем акутних коронарних синдрома,  што смо врло успешно чинили, као и оснивањем радиолошке и  пулмолошке службе, без чега је збрињавање интернистичких болесника незамисливо, а што смо желели да обављамо под нашим кровом.  На крају, захвалила бих се и запосленима у Специјалној болници за интерне болести на ажурном и пожртвованом обављању задатака, посебно на односу према болесницима.  У истом духу наставите рад и сарадњу,  и надам се  да ће  бити још повода за оваква окупљања“- рекла је др Вања Балшић у поздравном говору.dolazak drzavnog sekretara

Бобан Ђуровић,  председник општине Врњачка Бања поздравио је све окупљене и овом приликом  се свима захвалио што су издвојили време да заједно поделимо радост и успех, пре свега ове Болнице али и Врњачке Бање.  Велики је успех да смо уз помоћ Минстарства здравља успели да, после низа година,  покренемо рад Одељењљ хемодијализе, пре свега због наших грађана, који ће сад имати много боље услове, јер ће бити збринути у свом месту. Врњачка Бања ће као туристичко место  које покушава да одговори свим захтевима гостију,  да и у овом сегменту можемо  да имамо једну врсту понуде која ће допринети  већем броју ноћења у Врњачкој Бањи. Упућујем велику захвалност министру здравља Златибору Лончару, државном секретару Бериславу  Векићу, који се енергично залагао, да поред свих проблема који су постојали, ово Одељење буде данас овако свечано отворено. Данас су присутни сви они који су дали допринос у овом пројекту, и у име општине Врњачка Бања захваљујем се свима који су учествовали на отварању Одељења хемодијализе, на донацијама,  свима онима који су допринели његовом  опремању.

Ово је веома битан пројекат за постојање наше Болнице, за враћање  старог сјаја који је некада имала.  У области здравства општина Врњачка Бања у сарадњи са Министраством здравља и Канцеларијом за јавна улагања завршила је пројекат вредан око 80 милиона динара, реконструкције Дома здравља  „Др Никола Џамић“. Сада се може видети ново рухо једног грандиозног објекта, нове услове рада  које побољшавају квалитет услуга. Очекујемо да ће мо добити средства и за другу фазу реконструкције Дома здравља.

Председник Ђуровић захвалио се Министарству здравља, државном секретару Бериславу Векићу на подршци и одобрењу средстава  која иду за унапређење Врњачке Бање, јер Врњачка Бања није данас само бања. Врњачка Бања је центар српског  туризма, који је пре свега заснован на здравственом туризму, за чији успех дугујемо Специјалној болници „Меркур“  и Дому здравља „Др Никола Џамић“. Поред здравственог туризма, наши видици су далеко шири, они иду према конгресном туризму, високобуџетном туризму. Наша општина из дана у дан, из месеца у месец  иде према тим циљевима.

Проф. др Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља овом приликом је рекао: “Данашња посета је имала за циљ да видимо како функционише Одељење за хемодијализу, јер први пацијенти дијализирани су пре три-четири недеље. Министарство здравља ће и даље улагати напоре за подизање  сваког сегмента и проширење капацитета за све становнике Србије, улагаћемо додатна финансијска средства како у побољшању услова лечења, тако и унапређењу саме опреме. За ову Болнису опредељена су значајна средства, прво за сређивање простора и средства за опрему: биохемијске анализаторе, за ЕКГ, мониторе, дефибрилаторе итд. И нећемо стати само на овоме – усавршаваћемо и повећаваћемо број кадра који ће радити у овој болници, набављаћемо  нове апарате, јер данас имамо тринаест пацијената из Бање и околине који се дијализирају овде. На тај начин, у договру са колегама из Краљева, преузећемо и пацијенте из Трстеника. Подизаћемо ниво услуге овог хемодијализног центра. Са жељом да имамо што мање пацијената на дијализи, а са друге стране они који на жалаост  се дијализирају, упућујем захвалност  менаџменту на уложеном труду, председнику општине јер је помагао да у релативном кратком року пустимо у рад овај ценатр. С обзиром на значај који ова Специјална болница има за саму Бању, због туристичког центра знамо да је Бања наш водећи златни носилац туризма, велики број грађана не само из Републике Србије, већ и из иностранства долазе у Бању.  Ова Специјална болница ће пружати максимално квалитетне услуге како за домаће, тако и за стране туристе. Ми смо то препознали , и ми ћемо у наступајућем временском периоду додатно улагати, унапређивати и ширити  капацитете ове Специјалне болнице  из домена интернистичких  болести, оно што је доминанто за хроничне пацијенте“.

Овом догађају присуствовали су и многобројни представници странака, међу којима  и Драган Богдановић, председник Општинског одбора Републиканске странке Врњачке Бање. Драган Богдановић и комплетна Републиканска странка пружили су пуну подршку директорки др Вањи Балшић и запосленима у Специјалној болници  за интерне болести Врњачка Бања, како у самој организацији отварања Одељења за хемодијализу, тако и у раду ове Установе.

-Др Вања Балшић је наш најбољи лекар и понос наше болнице и нас. Пружили смо јој комплетну подршку и сарадњу у њеној борби да поврати углед болнице и поврати стари сјај те установе, што она успешно и чини, изјавио је овом приликом Драган Богдановић.

 

Н. П.   и М.В.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial