Skip to content

Document Header

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА УЧЕЊЕ РУСКОГ ЈЕЗИКА

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА УЧЕЊЕ РУСКОГ ЈЕЗИКА published on

Удружење „Сачувајмо Отроке“ ове године обележава десет година рада и пет година веома успешне сарадње са братским Клубом „Носиоца ордена Александра Невског“ из Санкт Петербурга у Русији.

Традиционално, почетком маја у Отроцима, нашем заједничком дому како углас рекоше наши гости, и ове године смо четири дана угостили осамнаест чланова братског Клуба.

Иако је наше дружење почело братимљењем 2. маја 2014. године, и овај пут смо заједно реализовали неколико веома важних културно духовних манифестација које нераскидиво спајају наша два братска народа.

Нашим гостима смо омогућили сусрет са становницима Ловачког резервата „Главица“, а 4. маја у сарадњи са Специјалном болницом „Меркур“ коришћење спа центра и базена.

Као и претходне две године, тачно у подне у Музичком павиљону бањског парка, Ансамбл „Невски“ је поклонио незаборавни концерт популарних руских и српских песама у сарадњи са Културним центром из Врњачке Бање. Овај пут су и временске прилике ишле на руку овом незаборавном догађају па се бањски парк дуго проламао од аплауза колориту руских и наших популарних песама а Калинку су девојке под вођством Светлане Архиповске отпевале на бис.

Можда и најзначајнији догађај који је обележио овогодишње гостовање је свечано отварање Центра за учење руског језика у прекрасном амбијенту и реконструисаној згради школе у Горњем Грачацу која је изграђена 1818. године. Удружење „Сачувајмо Отроке“ у сарадњи са Црквеним одбором при Храму Светог Саве је задало себи велики циљ повратка руског језика у нашу средину. У присуству свештенства, великог броја пензионисаних учитеља руског језика и тек дипломираних, гости из Санкт Петербурга су здушно подржали и помогли ову идеју како у музичком делу тако и драгоценим поклонима за почетак рада Центра. Направљена су два програма која ће бити реализована у време летњег распуста. Један је учење руског језика за узраст од петог разреда до завршног разреда средње школе који је бесплатан а за старије је цена симболична. Програм траје 32 часа и реализоваће се за два месеца. По истом принципу паралелно ће ићи програм за учење српског језика великог броја наших суграђана руског порекла. Пријављивање заинтересованих је до 10. јуна.

У недељу увече, 5. маја је у балон сали у Отроцима одржан прави музички спектакл, заједнички концерт Ансамбла „Невски“ и КУД „Свети Сава“ из Грачаца. Многи мештани и гости су имали прилику да први пут у прекрасном амбијенту присуствују оваквом догађају о коме ће се још дуго причати.

Пет година дружења и сарадње је логично довело до званичних разговора председника општине Врњачка Бања, Бобана Ђуровића и руководства МЗ Отроци о даљим видовима сарадње о чему су потписана и одговарајућа документа о намерама. Гости су са одушевљењем прихватили позив председника Ђуровића да Ансамбал „Невски“ буде учесник бањског Карневала и упутили позив да следеће године будемо њихови гости поводом 75 година победе над фашизмом.

Сумирајући утиске по испраћају драгих нам гостију из братске Русије поново се враћамо на почетак приче и у нашем народу познату изреку „На небу Бог – на земљи Русија“ при чему Бог јесте високо али осетили смо да Русија није тако далеко, већ у срцу сваког православног Србина. А само заједно ћемо истрајати у свим искушењима која нам живот доноси.

 Милош Вукомановић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial