Skip to content

Document Header

СВЕТ БЛИЖИ ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

СВЕТ БЛИЖИ ВРЊАЧКОЈ БАЊИ published on

ОТВОРЕН АЕРОДРОМ ЗА ЦИВИЛНИ САОБРАЋАЈ У ЛАЂЕВЦИМА КОД КРАЉЕВА

Војно-цивилни аеродром за међународни ваздушни саобраћај „Морава“ код Краљева отворен је за цивилни саобраћај, 28. јуна на Видовдан, у присуству државног врха Србије, на челу са председником Александром Вучићем.
Свечаности су присуствовали и премијерка Ана Брнабић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, министри Зорана Михајловић, Александар Вулин, Расим Љајић, Славица Ђукић Дејановић, Јадранка Јоксимовић, Зоран Ђорђевић, Златибор Лончар, Милан Кркобабић, председница скупштине Маја Гојковић.

На отварању аеродрома присуствовали су и грађани и околних градова, Чачка, Краљева, Крушевца и Врњачке Бање.
Војни аеродром код Краљева (Лађевци) изграђен је 1967. године, а прва јединица на том објекту била је 235. ловачко-бомбардерска ескадрила која је била опремљена авионима Ф-84 Тандерџет.
На тај аеродром је октобра 2011. године слетео први путнички авион типа АТР у коме се налазио тадашњи председник Србије Борис Тадић док је Драган Шутановац, који је тада обављао функцију министра одбране, изјавио да ће „Морава“ бити спремна за редован путнички саобраћај од пролећа 2012. године.
Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је да је поносна на то што је Србија, после београдског и нишког, добила трећи међународни аеродром.
– Аеродром „Морава“, заједно са Моравским коридором који крећемо да градимо ове године, омогућиће нове инвестиције, бржи развој и квалитетнији живот за око 500.000 људи који живе у делу Централне Србије, између Чачка и Крушевца, рекла је Зорана Михајловић после свечаности на аеродрому у Лађевцима. Како су раније изјавили званичници, реконструкција аеродрома је коштала око 8,5 милиона евра, а биће спреман за летове авиона типа АТР и Боинг 737. Писта је продужена за 65 метара, а целокупна површина писте асфалтирана, као и рулне стазе које воде до платформе. На аеродрому има 37 запослених, углавном из Краљева и Чачка. Обучени су у Нишу, али им предстоји додатна обука како би добили званичне сертификате. Док их не добију, имаће испомоћ особља нишког аеродрома. Аеродром „Морава“ има огроман значај за даљи развој туризма Врњачке Бање

С.Станојчић

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial