Skip to content

Document Header

СВЕТИ ЋИРИК ОБЕЛЕЖЕН И ОВЕ ГОДИНЕ УПРКОС КОРОНИ

СВЕТИ ЋИРИК ОБЕЛЕЖЕН И ОВЕ ГОДИНЕ УПРКОС КОРОНИ published on

Заветна слава Врњачке Бање, Свети Кирик и Јулита, у народу више звана Свети Ћирик, обележена је и овог 28. јула сечењем славског колача и архијерејском литургијом. Вишегодишња литија је ове године због ванредне ситуације и мера на снази, изостала али је одржана служба у обе врњачке цркве, Живоносни источник и у Храму рођења Пресвете Богородице, чиме су избегнута окупљања и испоштовале прописане мере заштите против ширења вируса Корона.

– Нека вам ове године, на празник Светих мученика Кирика и Јулите, сина и мајке који су страдали у великом прогону хришћана, за време цара Диоклецијана, молитва за здравље буде јача него икада и нека помогне тамо где је најпотребнија, поручило је свештенство. Поводом заветне славе Светог Ћирика, честитке верницима и свештенству, упутио је и Иван Радовић, председник СО Врњачка Бања који је у име Скупштине општине и председника општине Бобана Ђуровића, са жељама да се следеће године испред врњачких цркава окупимо у што већем броју и да наставимо са литијом као и ранијих година.

Врњачка заветна слава Свети Кирик и Јулита је пре свега празник љубави мајке и детета. Верује се да ови свеци штите од кожних болести и да тог дана, сви који имају такве проблеме, требало би да се купају на изворима и рекама, а постоји прича да Свети Кирик лечи сунчевим зрацима, над којима има власт.

С.Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial