Skip to content

Document Header

СВЕТИ ВРАЧИ ОБЕЛЕЖЕНИ У СБ ЗА ИНТЕРНЕ БОЛЕСТИ ВРЊАЧКА БАЊА

СВЕТИ ВРАЧИ ОБЕЛЕЖЕНИ У СБ ЗА ИНТЕРНЕ БОЛЕСТИ ВРЊАЧКА БАЊА published on


Празник Светих Врача, Козме и Дамјана, 14. новембар, који лекари и здравствене установе славе као заштитника своје професије, свечано је обележен у Специјалној болници за интерне болести Врњачка Бања. Сечењу славског колача су присуствовали су лекари, медицинско и немедицинско особље. Славску литургију читао је и колач пресекао свештеник Жарко Дончић који је благосиљајући славски колач овој здравственој Установи честитао обележавање крсног имена. Лекарима и особљу је пожелео да пружају помоћ својим пацијентима, под окриљем заштитника Козме и Дамјана.
По завршетку сечења колача окупљенима се обратила говором директорка Специјалне болнице за интерне болести др Вања Балшић.
–  Срећна слава! Окупили смо се у мањем броју да обележимо празник, у славу првих лекара Козме и Дамјана. Надам се да ћемо већ следеће године, када Ковид пандемија прође  славу славити са много више гостију како смо то чинили и ранијих година.  
У нашој болници се трудимо да задржимо свест о томе да је сваки болесник индивидуа за себе и да је највиши стручни циљ и највеће могуће достигнуће нас лекара као терапеута у интерној медицини управо оно што заступа вера Христова а то је индувидуализован приступ према сваком болеснику познајући и поштујући поменуте препоруке али и познајући сваког болесника као особу, његове личне особине и животне околности.
Јер не смемо заборавити да је човек подједнако и дух и тело. Да то уважава и Светска здравствена организација која је здравље, највиши циљ коме сви заједно тежимо, дефинисала као физичко, психичко и социјално благостање.
Јасно је да ово социјално превалази наше могућности и компетенције па у том смислу и апел свима који на исто могу да утичу да помогну јер смо на заједничком задатку. Отаџбина се брани радом, трудом, добротом, поштењем и свим другим врлинама које треба да нас красе по угледу на Св. Kозму и Дамјана.
У том смислу истакла бих важност личности лекара терапеута и његову велику одговорност не само пред законом и пред собом, него, на првом месту, и пред Богом који све види, јер и данас, после хиљада година постојања, медицина као стара наука са великим достигнућима, наука којој се све друге стављају у службу јер је здравље највећа вредност сваког човека, сваке породице и сваке заједнице, сматра да не лечи (само) лек него рука која га пружа.
У нашем колективу стално се трудимо да према болесницима поступамо савесно и одговорно, према не самоХипократовој заклетви него и са свим хришћанским врлинама, да се у болници осећају што је могуће пријатније, да имају осећај сигурности, да им поклонимо дужну пажњу уз сталан напор да се повећа број и квалитет медицинских и других услуга по стандардима науке на почетку XXI века као и да се простор у коме се све то дешава учини пријатнијим и племенитијим.
Ако се осврнемо на претходну годину успех је што смо запослили младе лекаре, трудили смо се да постојећу медицинску опрему одржавамо у функционалном стању. За нас је посебно важно што су одвојена средства па смо успели да купимо нови дигитални рентген апарат и набавили смо један респиратор.
После  отварања одељења хемодијализе,  питање опстанка болнице је решено, сада идемо напред градиће се и нови простор како би смо побољшали рад амбулантне службе, а самим тим доћи ћемо до могућности да пружимо више услуга и да више зарадимо.
У поментим напорима учествују сви радници Специјалне болнице за интерне болести, не само медицински, и ја им се свима захваљујем.
Такође, захвалила бих се још једном и свим појединцима и колективима који нам у раду и подизању квалитета услуга годинам уназад помажу. Надамо се да ћемо у годинама пред нама наставити са успешном сарадњом, рекла је у свом говору др Вања Балшић и позвала госте на послужење.
М.В.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial