Skip to content

Document Header

СВЕТОСАВСКИ КОНЦЕРТ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ

СВЕТОСАВСКИ КОНЦЕРТ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ published on

У чаробни свет музике од Музичког забавишта, од најмлађих до краја школовања у МШ „Стеван Мокрањац“ Краљево, публику је увела професорка Анушка Николић, 28. јануара на Светосавском концерту који је одржан у сали ОШ „Попински борци“.

Музика има моћ да увећа интелигенцију. Научна истраживања указују да деца која упознају класичну музику као врло мала, раније почињу да читају, боље памте и успешнији су у математици и природним наукама, најавила је Анушка најмлађе „ђаке“, дечицу од 4-5 година  коју у школи зову бебама, уз опаску да ће можда управо нека од ових беба постати и велиики музички таленат.

Највише осмеха измамио је групни наступ деце из Музичког забавишта. Малишани су се представили са бројалицама и са неколико песмица.

Концерт су припремиле: Ивана Цветковић, професорка клавира, Ружица Шумарац, професорка теоретске наставе, Сузана Сајић (клавирски сарадник), Јована Веселиновић, професорка виолине, и Анушка Николић, професорка виолине.

Прве свирачке наступе имале су Селена Динић и Софија Чеперковић на виолинама, из припремног разреда, као и Марта Радуловић и Никола Гогин и дуо Ленка Динић (клавир) и Ката Јанковић (виолина), ученици првог разреда. Уследили су наступи Давида Трифуновића (виолина), други разред, Јане Чеперковић (клавир) која похађа други разред и малих виолинисткиња Анђеле Новичић, Миљане Новичић и Анђелије Миодраговић које су трећи разред. Милица Трифуновић, шести разред, освојила је публику изводећи композицију Чајковског на клавиру. Наступио је још један дуо виолина, ученица шестог разреда, Дуња Лазовић и Нађа Бурмаз.

Завршница концерта припала је Александру Илијовском, ученику треће године Музичке школе у Краљеву, Врњчанину који је најнаграђиванији ђак у историји краљевачке Школе, са преко 50 првих награда и лауреата. Александар је свирајући Вагнерову „Романсу“ фасцинирао публику.

Уследио је дуо виолина виолончело, Александар Илијовски и Вук Младенић. Свирали су Хендлову „Пасакаљу“, веома захтевну композицију. Публика није штедела аплауз за ово маестрално извођење.

За сам крај концерта публика је имала прилику да чује новоосновани гудачки оркестар Основне МШ ученика из Краљева.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial