Skip to content

Document Header

Светски дан борбе против дијабетеса

Светски дан борбе против дијабетеса published on

Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетеса 14. новембра, Специјална болница „Меркур“, као Национални едукативни центар, организовала је низ активности.svetski-dan-dijabetesa

За грађане и госте Врњачке Бање, на променади Врњачке Бање код Врапца, организовано је бесплатно мерење нивоа шећера у крви од стране медицинског особља Меркура, уз саветовање лекара.

„Меркур“ је августа 2008. године постао први Национални едукациони центар за оболеле од шећерне болести на инсулинској терапији и уједно прва установа таквог типа у овом делу Европе.

Програм едукације у Меркуру траје 10 дана. Сви оболели од дијабетеса старији од 18 година који су на инсулинској терапију имају право да користе програм едукације једном сваке четврте године. Циљ едукације је стицање знања о својој болести и о различитим проблемима који се јављају током њеног трајања, а ради постизање квалитетнијег начина живота. У том смислу је у овој установи спроведен комплексан приступ који обухвата: едукацију, превенцију компликација и лечење у оквиру тимског рада различитих специјалности и ужих специјалности.

У тренутку када у свету 366 милиона људи болује од те болести, а у Србији око 710 000 и када број оболелих убрзано расте, активности о подизању свести широке јавности о значају превенције и контроле дијабетеса свакако су неопходне. Светски дан борбе против дијабетеса обележава се данас под слоганом „Поглед на дијабетес” у више од 160 земаља чланица Уједињених нација, а под окриљем Међународне федерације за дијабетес. Ове године, активности и материјали фокусирани су на промоцију значаја скрининга у раној дијагностици дијабетеса типа 2 како би се смањио ризик од озбиљних компликација.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial