Skip to content

Document Header

ТРЕЋИ КОНГРЕС ПЕДИЈАТАРА СРБИЈЕ

ТРЕЋИ КОНГРЕС ПЕДИЈАТАРА СРБИЈЕ published on

У Врњачкој Бањи од 20. до 23. септембра у Конгресном центру Хотела „Цептер“ одржан је Трећи конгрес педијатара Србије са међународним учешћем који је окупио више од 400 учесника, педијатара и других лекара из области здравствене заштите деце и омладине из Србије, Русије, Велике Британије, Шпаније, Италије, Турске, у организацији Удужења педијатара Србије.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, одржала је предавања „Брига о деци – улога Савета за права детета Владе Републике Србије“ и „Мере Стратегије Владе Србије у подстицању рађања“. Истакла је да права за дете и за било кога никада нема превише, и да се увек може говорити о томе да могу да се прошире.

Број живорођених у Србији прошле године био је 64.894, а умрлих 103.722. То значи да нас је, по основу ових индекса, сваке године мање за више од 38.000, што је врло забрињавајући податак и зато морамо радити на бољој демографској будућности, рекла је Славица Ђукић Дејановић.3. kongres pedijatara Srbije1

Председник Удружења педијатара Србије Радован Богдановић рекао је да подизање свести о побољшању здравља и правилном развоју деце у раном детињству значајно не само за стручњаке већ и за родитеље и друштво у целини.

Проф. др Лејла Намазова Баранова са Медицинског универзитета за научна истраживања у Москви одржала је предавање по позиву „Права детета“. „Ко штити права детета?“ тема је предавања које је одржао проф. Теренс Стефенсон са Института за здравље детета, Универзитета у Лондону. На сесији којом је председавала министарка Славица Ђукић Дејановић, представник УНИЦЕФ-а у Србији Регина Де Доминицис одржала је предавање „Права детета – чија права? Омогућити да свако дете оствари своје право на здравље и развој“.

У оквиру сесија и симпозијума на Конгресу биће презентована предавања еминентних педијатара из области „Здравствене заштите новорођенчета и одојчета“, „Развој у раном детињству“, „Исхрана и метаболизам“, „Изазови у примарној здравственој заштити деце и омладине“, „Изазови у болничком збрињавању деце и омладине и ургентна стања у педијатрији“, као и бројне постер презентације.3. kongres pedijatara Srbije2

У току Конгреса одржана је пратећа изложба фармацеутске индустрије у холу испред Конгресне сале на којој су произвођачи лекова, лабораторијске и друге опреме изложили своје најновије производе.

М.Ст.Ј.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial