Skip to content

Document Header

УДРУЖЕЊЕ ПЕНЗИОНЕРА УВЕК УЗ СВОЈЕ ПЕНЗИОНЕРЕ

УДРУЖЕЊЕ ПЕНЗИОНЕРА УВЕК УЗ СВОЈЕ ПЕНЗИОНЕРЕ published on

На основу свог Правилника о друштвеном стандарду корисника пензија Републички фонд пензиско инвалидског осигурања Републике Србије, је посредством Савеза пензионера Србије и Удружења пензионера Независност определио средства на име солидарне помоћи, која ће бити употребљена за куповину пакета као вид побољшања стандарда корисника са најнижим примањима, чија пензија не прелази износ од 15.113.01 динара.

Удружењу пензионера Општине Врњачка Бања је од стране РФ ПИО Филијале Краљево за ту намену опредељено 144.200,01 динара.

Правилник предвиђа да удружења пензионера начине неколико корака од формирања комисије, расписивања огласа, доношења одлуке о садржају пакета, установљење рокова, као и начина и динамике расподеле пакета, до доношења коначне ранг листе и подношења извештаја РФ ПИО.

Сви заинтересовани корисници пензија могу да се пријаве у Удружењу пензионера општине Врњачка Бања сваког радног дана од 09:00-12:00 часова, до 15.12. 2020. године, лично или преко члана породице или другог лица кога овласте. Уз наведени услов висине пензије, неопходно је са собом донети пензиони чек и личну карту на увид.

По одлуци комисије за расподелу поклон пакета, пакети солидарне помоћи садржаће кућну хемију и средства за личну хигијену, а која су по оцени комисије примерене новонасталој ситуацији услед ширења вируса Ковид 19, како код нас, тако и у свету.

Према статистичким подацима на територији општине Врњачка Бања живи 1195 пензионера са минималним примањима. Право на хигијенски пакет припада свим пензионерима без обзира да ли су чланови Удружења пензионера општине Врњачка Бања или не. На предлог председника и законског заступника УПО ВБ формирана је комисија која је сходно правилнику предузела све неопходне радње које претходе објављивању огласа за доделу пакета солидарне помоћи, установљен је крајњи рок за достављање потребне документације, а то је 15 децембар текуће године. УПО ВБ има потписан Уговор о пословно техничкој сарадњи са кућном хемијом „Ликики“ из претходног периода, па је у овом случају уз сугестију Марије Марковић донета одлука о унифицираном садржају пакета, као и начину њихове расподеле. Посебан акценат је стављен на обавезу поштовања свих законом прописаних мера у односу на стање и прилике у којима се налазимо, а услед ширења Ковида 19. Удружење пензионера општине Врњачка Бања је на овај начин још једном показало да неизмерно брине о својим члановима и свим корисницима пензија. Овакав поступак има за циљ да се најстарија популација а самим тим и најугроженија када су последице корона вируса у питању, не излаже непотребном ризику бројним доласцима у просторије Удружења већ ће накнадно по установљењу коначне ранг листе бити обавештени телефонским путем или на договорени начин са секретаром Удружења Николом Трифуновићем о начину преузимања ваучера на основу којих ће подићи свој поклон пакет.

„Удружење пензионера општине Врњачка бања је једно од најбољих, ако не и најбоље удружење у Србији по више аспеката, а по оцени Савеза пензионера Србије.  Можемо се похвалити одличном сарадњом како са Савезом пензионера Србије, тако и са покретом „Треће доба“ и РФ ПИО. Акције које спроводимо на своју иницијативу или на предлог РФ ПИО су увек јавне, тј. Транспарентне и доступне популацији трећег доба. У овом случају одлучили смо да поделу солидарне помоћи у виду пакета предвидимо за свих 1195 корисника најнижег примања са територије наше општине. Свесни смо чињенице да су средства недовољна у односу на толики број корисника са најнижим примањима, али смо још више свесни чињенице да овај вид помоћи, па макар га неко оквалификовао „симболичним“, треба да буде доступан свим корисницима са најнижим примањима. За разлику од других удружења ми сми садржај пакета уподобили са бројем корисника и у зависности од броја пријављених, његов садржај, тј.вредност пакета ће да варира.“ истакао је Трифуновић.

Никола Трифуновић

Када је реч о функционисању удружења, од стране органа је донето  неколико одлука а као последица настале ситуације са Ковидом 19, на име којих се план активности удружења спроводи уз велике мере опреза и уз стриктно поштовање прописаних мера кризног штаба, а све у циљу очувања здравља и живота наших чланова и њихових породица. И даље је могуће набавити зимницу и основне животне намирнице, рибу, пилетину, прасетину, јагњетину,сухомеснате пакете, мед и др. Када је реч о огреву, сав поручени угаљ је дистрибуиран на адресе корисника, такође и дрва, па се намеће потреба да се похвали ЈП „Шуме Гоч“ на разумевању и њиховом  професионалном односу према нама. У наредном периоду расписаће се оглас упис огрева за 2021 годину.

„Са жаљењем морамо рећи да је током 2020. године преминуло осамдесетдва члана удружења, чијим породицама су исплаћене посмртнине даном подношења захтева. На срећу свих нас из дана у дан све је већи број ново примљених чланова. Посебно истичем да су све важне обавезе које удружење има према својим члановима, испуњене у разумном року“ истакао је председник Удружења пензионера Врњачке Бање Светолик Милекић.

Светолик Милекић

Председник и законски заступник Удружења пензионера Врњачка Бања искористио је прилику да члановима и суграђанима честита предстојеће новогодишње и божићне празнике.

Никола Вељковић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial