Skip to content

Document Header

Успешно реализована манифестација “Дани норвешке културе”

Успешно реализована манифестација “Дани норвешке културе” published on

Врњачка Бања је од 24. до 26. априла била домаћин манифестације „Дани норвешке културе“.Уважени госту и Замку

Идеја је проистекла из дугогодишњих пријатељских и блиских односа са норвешком општином Хатфјелдал, а реализована је од стране општине Врњачка Бања, Културног центра, Туристичке организације, Народне библиотеке „Др Душан Радић“ и Амбасаде Краљевине Норвешке.norvezani 1

На отварању „Дана норвешке културе“ посетиоци врњачког биоскопа су могли да виде представу „У Норвешку у смрт“ редитеља Дејана Јанковића која се бави судбином Срба интернираних у Норвешку током другог светског рата. Причу о патњи и мукама Срба у норвешким логорима су многобројним присутнима у врњачком биоскопу врло уверљиво извели глумци Никола Јездић, Јанко Цекић и Милан Вучковић. У представи се преплићу многобројне историјске чињенице, што јој даје документарни карактер, са личним искуствима и емоцијама особа које су прошле терор фашиста и норвешким логорима. Представа уједно говори и о повезаности обичног норвешког народа и заробљеника која је створила током њиховог тамновања.Присутни у Замку културе

У наставку „Дана норвешке културе“ отворена је изложба „Скуптурални предео Нордланда“ у Замку Културе. Том приликом су се присутнима са три нумере преставили ученици школе Културе у Хатфјелдалу који су наступили заједно са својим професором. Затим се присутнима обратио председник Општине Бобан Ђуровић који је у свом говору истакао значај упознавања врњчана са норвешком културом, али и потребу да се у Норвешкој још више сазна о туристичким потенцијалима Врњачке Бање. Након њега је говорио  Арне Санес Бјорнстад, амбасадор Краљевине Норвешке који је Врњачку Бању назвао драгуљем Србије и истакао велике туристичке потенцијале нашег места. У дањем програму су наступили ученици музичке школе „Корнелије Станковић“, да би изложбу отвореном прогласила Јелена Боровић Димић, виши кустос Замка Културе. Она је уједно и посетиоце упознала детаљније са идејом која стоји иза изложбе „Структурални предео Нордланда“. Након отварања изложбе у врњачком биоскопу је емитован филм „Остати жив“.

Завршни трећи дан дана норвешке културе је обележен књижевном трибином у Народној библиотеци „Др Душан Радић“ чија су тема били норвешки писци Ерленд Лу и Јустејн Гордер. Пре тога је у поподневним часовима у просторијама Центра за децу и омладину организовано дружење врњачких и норвешких средњошколаца који су заједно музицирали и певали у пријатној и опуштеној атмосфери. На трибини у салону Библиотеке су о познатим норвешким писцима Ерленду Луу и Јустејн Гордеру говорили представници издавачке куће „Геопоетика“, преводилац Радош Косовић и извршна уредница Јасна Новаков Сибиновић. Косовић је говорио о Луу и посебно је истакао једноставност и искреност у писању овог у Србији врло читаног писца. О Јустејну Гордеру је више говорила Јасна Новаков Сибиновић и она је акценат бацила на значај Гордера и његове књиге „Софијин свет“ којим је почео већи комерцијални пробој савремене норвешке књижевности међу српске читаоце.norveska kultu.

Пројекцијом филма „Оптимиста“ окончана је манифестација „Дани норвешке културе“, занимљиво и разноврсно конципирана и успешно реализована.

 

Мирослав Сташић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial