Skip to content

Document Header

Усвојен Нацрт другог ребаланса одлуке о буџету за 2018.г.

Усвојен Нацрт другог ребаланса одлуке о буџету за 2018.г. published on

Ванредна седница Општинског већа одржана је 22. јуна којом јe председавао Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања. Након усвајања записника са ванредних и телефонских седница, усвојен  је и предложени дневни ред, укључујући и допуну дневног реда.vanredna sednica veca

Прва тачка дневног  реда била је Нацрт Другог ребаланса Одлуке о буџету за 2018. годину која је јeдногласно усвојена. Овим ребалансом буџета, приходнна страна буџета која износи 65 милиона динара, биће распоређена на јавна предузећа и установе.   Уз веће приходе смањени су поједини трошкови. Учешће општине Врњачка Бања  у пројектима које реализује са Владом Србије биће мање за милион и двеста хиљада динара. Уређење скупштинске сале  је одложено  , и неопходно је да с е уради енергетска ефикасност.  Тиме су ослобођена три милиона динара. За 720 хиљада смањени су и трошкови за општинско обезбеђење, а за милион и двеста хиљада су умањена давања за социјалну заштиту, јер према садашњој ситуацији смањена је потреба за тим накнадама. Уколико се ситуација промени септембарским ребалансом биће поново увећан фонд за социјалну заштиту.

Како је истакао Бобан Ђуровић, уштеда ће омогућити да буде решен проблем пет радника „Борјака“ и тринаест радника „Белог извора“. Њима ће бити повезан стаж и дате отпремнине, док ће четири радника бити прераспоређена у четири новооснована предузећа – „Бањско зеленило“, „Белимарковац“, „Шуме Гоч“ и „Нови Аутопревоз“.

У даљем току седнице, чланови Већа усвојили су одлуку да се  Јавном предузећу „Нови Аутопревоз“  увећа основни капитал у износу од 1,2 милиона динара за санацију тоалета на аутобуској станици.

Јасмина Трифуновић, руководилац Одсека за послове органа општине и члан Радног тима била је известилац по тачки дневног реда која се односи  на доношење одлуке о усвајању Акционог плана за укључивање грађана у процесу доношења одлука о трошењу средстава прикупљених по основу пореза на имовину за период 2018-2021. године и како је истакла, Врњачка Бања је једна од првих општина која има Акциони план.  Акциони план је израђен у циљу унапређења процеса консултовања и учешћа грађана у процесу доношења одлука о трошењу средстава прикупљених по основу пореза на имовину општине Врњачка Бања. Циљеви израде Локалног плана су: повећање партиципације и информисаност грађана, транспарентност и одговорност процеса наплате и буџетирања средстава по основу пореза на имовину.

Чланови Већа су у даљем току седнице усвојили одлуку којом се приступа измештању спомен бисти народним херојима НОБ-а Миодрагу Чајетинцу Чајки и Жики Ваљаревићу. Премештање спомен бисти се врши из разлога уређења Чајкиног брда, на којем се гради водопад и врши уређење локације са прилазним стазама, као и уређује трг код Библиотеке . Спомен бисте биће постављене на локацији Батиног забрана, код већ постојеће Батине бисте, с тим да се сагледа могућност постављања на истој локацији и бисте Слободана Пенезића Крцуна, која се раније налазила испред Гимназије у Врњачкој Бањи. На тај начин биће формирана тематска целина која ће бити посвећена борцима погинулим у Другом светском рату.

Захтв закупаца површине јавне намене за постављање мањих монатажних објекта за умањење закупнине, а из разлога размештања тезги и ометања закупаца у обављању пословних активности и финансијске штете забог текућих радова на Променади је одбијен. Закупци су тражили де се закупнина смањи на висину закупа у зимском периоду. Чланови Већа нису усвојили овај захтев, са образложењем  да не постоји законска основа за умањење закупнине.

Н. П.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial