Skip to content

Document Header

„ВАСКРШЊИ МАРАТОН“ И КОНЦЕРТ ДР НЕЛЕТА КАРАЈЛИЋА

„ВАСКРШЊИ МАРАТОН“ И КОНЦЕРТ ДР НЕЛЕТА КАРАЈЛИЋА published on

Посетиоци Врњачке Бање, али и њени становници су имали прилике да крајем априла и почетком маја испрате читав низ манифестација и концерата које је припремила Туристичка организација у сарадњи са Културним центром, а у циљу обележавања ускршњих и првомајских празника.

Низ планираних догађаја је започет у подне 28. априла „Васкршњим играма без граница“. Отварање је припало члановима Хора „Абрашевић“ који су извели неколико пригодних нумера на платоу код водопада. Одмах након њих свој наступ су имали и чланови КУД „Врњачки вез“ који су извели свој репертоар од неколико песама. Централни део програма су била такмичења најмлађих у више дисциплина (ношење јајета у кашици, трка са јајетом у руци и трка са јајетом између чела). Уз доста смеха одлично су се забавили и такмичари и публика. Све учеснике организатор је наградио сладоледом. Овај део програма је завршен наступом групе „Искре“ која је извела четрдесетоминутни репертоар састављен од ускршњих песама и домаћих поп хитова. Након паузе уследио је и вечерњи део програма у ком је свој концерт имала група „Bullet“ од 19 часова. Једносатни наступ су углавном чиниле обраде домаћих рок хитова, али се нашло места и времена и за неколико страних нумера.

Сутрадан, 29. априла на истом месту је требало да наступи група „Хад“, али је нестабилно време са повременим падавинама довело до тога да је њихов наступ одложен за половину месеца маја. Управо због могућности падавина ускршњи концерт Хора „Абрашевић“ је истог дана измештен у врњачки Биоскоп. Вишесатни програм је привукао велики број посетилаца, а највећи део програма је био испуњен наступима хорова који су изводили духовну музику. Представила су се укупно четири хора (из Лучана, Краљева, Трстеника и наш Хор „Абрашевић“, а соло наступ је имао мелод Љуба Манасијевић). Део ове манифестације је била и етно група „Руно“, а програм је окончан заједничким извођењем песме „Многаја љета“. Нешто више среће са временом су имали момци из групе „VHS“ који су због и даље нестабилног времена свој наступ сутрадан одрадили под покривеном бином. Једносатни концерт у коме су доминирале обраде песама познатих из домаћих филмова је  забавио и релаксирао присутне на Тргу културе.

Најбитнији догађај целог овог низа концерата и манифестација је био наступ др Нелета Карајлића, 1. маја. Мада је поглед у небо током дана давао наде да ипак неће бити кише, она је почела да пада око пола осам и стала је тек око десет сати негде на половини Карајлићевог концерта. Предгрупе су биле „Locomotion“ и „Рок Аранжман“ који су добро обавили своју улогу предгрупа пошто је број присутних констатно растао и поред кише која је све упорније падала. Лоши временски услови нису спречили некадашњег певача групе „Забрањено пушење“ и „No Smoking Orchestra“ да свој наступ започне тачно у девет сати пред неких седамсто посетилаца. Са бине се видело читаво море кишобрана што је Ненада Јанковића, много познатијег под његовим уметничким псеудонимом, инспирисало да их натера да скачу или машу са истима. Упркос временским условима који су повремено више погодовали ватреполо утакмици, а мање рок концерту Карајлић и  његов бенд су пружили свој максимум што је укључивало двосатни наступ испуњен свим битним песмама Забрањеног Пушења, али и некима које је Неле певао за свој ћејф и за најверније фанове („Стража поред Призрена“, „Кањон Дрине“…). Сходно свом урођеном забављачком таленту Карајлић је осим кореографије са кишобранима, у којој су учествовали сви присутни, се потрудио да у још неколико наврата публика узме активно учешће у концерту, тако да су најхрабрији излазили на бину и певали, рецитовали, плесали, па чак и свирали са његовим бендом. На половини наступа киша је напокон стала, па је то додатно развеселило ионако добро расположену публику. Негде при крају концерта Неле је стигао и да се успентра на звучне кутије и тако и додатно анимира публику. Уз звуке „Зенице Блуза“ окончан је наступ др Нелета Карајлића који је и наредних пола сата провео у сликању и разговору са најватренијим обожаваоцима. Остаје жал због времена које је спречило и још већи број посетилаца да види одличан наступ првоборца Новог примитивизма и човека који се титулом доктора окитио много пре него што је постао општи тренд.

„Васкршњи маратон“ је окончан поподневном матине свирком врњачких ауторских састава у Павиљону у парку 2. маја. Време се напокон пролепшало, па је публика могла несметано да испрати наступе група: „Механизам“, „Људи у глави“, „Беле Вране“, „Башта Сљезове Боје“ и „Композитор Фолтин“. Све групе су пружиле добре наступе, преневши сопствено добро расположење и на публику у Павиљону. Посебно треба истаћи  „Људе у глави“, састав из Трстеника, који промовише свој први албум, као и до сада најбољи наступ „Композитора Фолтина“. По први пут је наступила група „Беле Вране“. Пошто је ова свирка замишљена као поподневна она је и окончана са првим мраком, а тиме је и завршен „Васкршњи маратон“.

М.Сташић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial